Як зберегти огірки зеленими і підвищити врожайність / depositphotos.com

Хлібний настій зарекомендував себе як один з найпростіших, але дуже ефективних для підвищення врожайності овочевих культур і підгодівлі інших рослин. Спеціально купувати на добриво хліб, який всьому голова, вважається не дуже красиво. А ось зібрати хлібні скоринки, засохлі залишки буханок - цілком прийнятно. Як приготувати підгодівлю для розсади з хліба, читайте в матеріалі.

Як зробити підгодівлю для огірків з хліба - все дуже просто

Для хлібного настою підійдуть залишки будь-якого хліба, але житній вважається найбільш корисним завдяки вмісту таких мінералів, як залізо, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, натрій, селен, фосфор, цинк.

Щоб зробити настій:

Відео дня
  • Засохлий хліб поміщаємо в ємність до половини і заливаємо теплою водою. 
  • Вода повинна покривати масу повністю, на 2-3 пальці вище.
  • Підійде також м'який хліб, його можна попередньо поламати на невеликі шматочки.
  • Розминаємо дрібно і ставимо під гніт на 2-3 дня в тепле місце.

Скільки настоювати хліб для поливу розсади - зможете побачити самі. Про готовність сигналізує поява піни, яка має утворитися в ємності з настоєм. Хліб віджимаємо, а отриманий настій розводимо у співвідношенні 1 до 3.

Потрапляючи в грунт, хлібний настій сприяє розвитку корисної мікрофлори та робить живлення рослин більш доступним і повноцінним. Раціонально варто повторювати таку підгодівлю не частіше, ніж через 7-10 днів. Оптимальна кількість поливів за сезон - від трьох до п'яти разів.

При підвищеній кислотності грунту через раз додавайте в робочий розчин склянку золи. Також можна чергувати поливи сироваткою, дріжджами, тріходермой, фітоспоріном, вони будуть добре один одного доповнювати.

Добриво з хліба і йоду для огірків - простий та швидкий рецепт

З вечора замочуємо нарізану булку чорного або житнього хліба в 10-літровому відрі води, за наявності можна додати пару жмень висівок. Вранці добре розминаємо і проціджуємо масу. Додаємо в настій 10 мл йоду та добре розмішуємо.

Для отримання робочого розчину потрібно розвести настій у співвідношенні 1 до 8-10. Щоб огірки разом з бадиллям не жовтіли, а залишалися зеленими до самої осені, обприскуйте рослини цим розчином з періодичністю в два тижні. Зберігати настій потрібно в прохолодному темному місці.

Запліснявілий хліб як добриво - чи шкідлива рослинам цвіль

Однозначно ні, не шкідлива. І навіть навпаки - найефективнішим буде настій не стільки з засохлого, скільки з запліснявілого хліба, його обов'язково варто додати в бродилку. Пеніцилли (цвілеві гриби) чинять сприятливу дію на коріння рослини, захищають від впливу несприятливих бактерій.

Тож не поспішайте викидати запліснявілий та засохлий хліб, зберіть його і відвезіть на ділянку. Ваші рослини скажуть вам спасибі!

Раніше УНІАН розповідав, чим удобрювати півонії для пишного цвітіння - 3 найкращі лайфхаки.

Вас также могут заинтересовать новости: