Як міряти тиск, щоб отримати точний результат - поради / фото ua.depositphotos.com

Артеріальний тиск показує, наскільки добре функціонує серцево-судинна система організму. Вимірюється він за допомогою тонометрів. Найбільш правильним зараз вважається показник артеріального тиску у дорослих до 130-139/85-89 мм рт. ст.

Раніше УНІАН писав, які продукти та напої знижують артеріальний тиск, а тепер ми поділимося, як правильно міряти тиск, щоб отримати точний результат.

Що не можна робити перед вимірюванням тиску - важливі поради

Для отримання найбільш вірного результату, важливо запам'ятати, які помилки не можна робити під час вимірювання артеріального тиску і перед процедурою.

Відео дня

Лікарі категорично забороняють:

  • використовувати очні і назальні краплі (якщо користувалися, потрібно почекати мінімум дві години);
  • пити міцну каву або чай, їсти, вживати спиртні напої або курити (повинно пройти не менше півгодини після всього цього перед вимірюванням);
  • піддавати організм фізичним навантаженням (за 15 хвилин до процедури необхідно максимально розслабитися, посидіти або полежати).

Також запам'ятайте, що найкраще артеріальний тиск вимірювати у положенні сидячи. Причина, чому не можна міряти тиск стоячи, дуже проста. У такому положенні є ризик, що показник буде спотворений.

Неминуче максимально виключити будь-які зовнішні подразники, наприклад, вимкнути комп'ютер, телевізор, гучну музику.

Під час процедури не можна розмовляти і рухатися.

Як міряти тиск - прості правила

Є два типи тонометрів - механічний і електронний (або автоматичний). Другий - більш сучасний і зручний.

Механічний тонометр. Цей вид вимірювача надівається на руку приблизно на два сантиметри вище від згину ліктя. При цьому, для прослуховування серцебиття, мембрана фонендоскопа поміщається у сам вигин. Коли ці приготування зроблені, потрібно перекрити клапан груші і стискати її, таким чином наповнюючи повітрям манжету. Після цього клапан груші необхідно поступово послаблювати, плавно випускаючи повітря і отримуючи результат вимірювання.

Електронний тонометр. Цей вид вимірювача також надівається на руку або на зап'ястя. Альтернативний варіант - як і у випадку з механічним тонометром, - на два сантиметри вище від згину ліктя. Одягнувши манжету, посидьте спокійно 2-3 хвилини і натисніть на кнопку. Далі прилад все зробить сам і покаже результат вимірювання.

Вас також можуть зацікавити новини: