Як правильно прати речі вручну / фото ua.depositphotos.com

У сучасному світі, де на допомогу господиням приходять наворочені пральні машини, які самі перуть, полощуть і навіть віджимають білизну, все одно залишається потреба в ручному пранні. Адже не кинеш в машинку тонку ажурну білизну або дорогу шифонову блузу. А ще є забруднення, з якими пральна машина просто не впорається. Отже, давайте по черзі.

Для ручного прання вам знадобляться:

  • пластиковий тазик, бажано з пральною дошкою (це така хвиляста штука, по якій труть сильно забруднені речі. Вона може продаватися окремо або бути частиною самого тазу). До речі, таз краще використовувати саме пластиковий, тому що металеві можуть пошкодити ванну, та й шуму вони доставляють чимало;
  • пральний порошок або спеціальний рідкий засіб для ручного прання;
  • мило для прання;
  • плямовивідник.

Отже, ти обзавелася тазом, порошком і бажанням випрати улюблені труси. Що далі? Сортуй! Так-так, сучасним господаркам доводиться сортувати не тільки сміття, а й білизну. Це важливо. Дуже. Тому що, якщо ти випереш разом біле і, наприклад, червоне, то сам Господь Бог потім не зможе тобі допомогти. Білі речі, швидше за все, придбають такі відтінки рожевого, що їх назви ще не придумали. Тому речі вкрай важливо сортувати за кольором! Світле, темне, кольорове - все стирай окремо.

Відео дня

Мало того, нову річ, яка ще жодного разу не пралася, теж слід прати окремо. Раптом вона линяє і дає колір жовтувато-коричневого баклажана?

Але і це не все! Не потрібно прати разом кошлаті речі та речі з гладкої тканини. Річ у тому, що ворс зі светра з легкістю "подружиться" з твоєю чорною блузою, і потім навіть найактивніше полоскання може не допомогти.

Як випрати речі вручну / фото ua.depositphotos.com

Як випрати речі вручну?

Для видалення складних плям річ необхідно намочити й намилити забруднене місце милом для прання або використовувати засіб для виведення плям за інструкцією (зазвичай він наноситься на суху тканину). Почекаємо хвилин 10-15 і можна приступати до наступного етапу.

Замочування. Не нехтуйте цим етапом прання, він значно полегшить саме прання і поліпшить результат. Розчиніть в тазу невелику кількість порошку або рідкого засобу для прання згідно з інструкцією. Важливо! Порошок необхідно розчинити у воді повністю, тому що залишилися нерозчинені крупинки з концентратом діючої речовини можуть залишити сліди на тканині. Зазвичай речі замочують від півгодини до двох годин. 

Після замочування приступаємо безпосередньо до прання. Якщо пляма відійшла, то річ можна випрати в тій же воді, в якій вона і замочувалася. Якщо ні, то рекомендується змінити воду, розбавити в ній вже більшу кількість порошку (згідно з інструкцією) і випрати вручну, приділяючи особливу увагу забрудненим місцям: комірам сорочок, пахвам, плямам. Тут, до речі, саме час скористатися дошкою для прання. Просто потри об неї мокру і намилену річ, але не перестарайся. Не потрібно терти до бризок, дірок на одязі та поту на лобі.

Важливо відзначити, що замочувати й прати речі слід в теплій або прохолодній воді (температура прання також зазвичай вказується на ярлику одягу). Робити це варто не тільки заради того, щоб не пошкодити тканину, але і щоб не нашкодити чутливій шкірі рук. До речі, якщо ви збираєтесь багато і часто прати руками, то робити це можна в рукавичках - так ваші ручки будуть в безпеці.

Коли річ випрана, її в обов'язковому порядку слід добре виполоскати. Для цього краще використовуватися холодну або ледь теплу воду - так процес піде швидше. Полощіть речі кілька разів доти, поки вода не стане прозорою.

Речі, які вимагають ручного прання, також потребують і дбайливого віджимання. Не потрібно скручувати й розтягувати речі так, ніби ви їх хочете розірвати. Досить легкого віджиму такими "жмакаючими" рухами. Деякі ж речі, наприклад в'язані светри, взагалі віджимати протипоказано. Їх необхідно покласти в раковину або розстелити на спеціально сітці, щоб вода просто стікала з них - інакше вони розтягнуться і втратять форму.

Отже, основні етапи ручного прання:

  • Сортувати;
  • Запирати;
  • Замочувати;
  • Стирати;
  • Полоскати;
  • Ніжно віджимати.
Виполіскуй білизну до прозорості води / фото ua.depositphotos.com

Чи можна прати речі для ручного прання в машинці?

Звичайно, немає нічого простішого, ніж закинути брудний одяг в машинку, натиснути пару кнопок і забути про прання на годину-другу, занурившись з головою в події улюбленого серіалу. Але все ж. Чи можна прати речі для ручного прання в машинці? Це питання хвилює багатьох господинь. Але відповісти на нього можете тільки ви самі. Звичайно ж речі для ручного прання можна випрати в машинці, але тільки в делікатному режимі та без віджиму. Але 100% гарантії, що річ залишиться в хорошому стані немає. Все-таки делікатні речі, наприклад, ажурну спідню білизну, краще прати руками.

Вас також можуть зацікавити новини: