Як спростити прибирання в квартирі - поради / depositphotos.com

Робити генеральне прибирання рано чи пізно доводиться всім господиням. Це довгий і енерговитратний процес, фанатів якого знайти досить складно. Зазвичай генеральне прибирання роблять кілька разів на рік перед великими святами або один-два рази на місяць.

УНІАН рекомендує прибирати раз на тиждень, щоб підтримувати чистоту в приміщенні, і готовий розповісти, як швидко зробити генеральне прибирання вдома.

Раніше ми говорили про те, як прибрати цвіль в квартирі.

Відео дня

Генеральне прибирання по пунктах - докладний чек-лист

Якщо ви хочете витрачати на прибирання якомога менше часу, то дотримуйтесь приписаних правил і плану прибирання, який дозволить вам істотно заощадити час.

Графік ваших переміщень повинен мати напрямок "знизу вгору", тобто "поверхні - підлоги". Крім того, краще прибирати в такій послідовності:

  • вікно;
  • кухня;
  • спальня;
  • вітальня;
  • туалет і ванна;
  • передпокій і зал

Такий план написаний невипадково - він допоможе вам рівномірно розподіляти навантаження, чергувати важку роботу з легкої, а значить швидко наводити порядок в приміщенні, але, при цьому, не так швидко втомлюватися.

Багато людей вважають за краще "генералити" в один день, але це не найефективніший метод. Різні зони в квартирі забруднюються по-різному, тому і прибирати їх потрібно в різний час. 

Прибирання вдома - лайфхаки для прискорення

Якщо ви не хочете, щоб прибирання займало величезну кількість часу або в підсумку виявилося неефективним, запишіть собі кілька простих рекомендацій.

Правильна тканина - запорука успіху

Для видалення пилу з поверхонь не використовуйте марлю або ганчір'я. Ідеальний варіант - мікрофібра. Подібні ганчірки хороші тим, що не залишають ворс, не линяють, вбирають воду, легко перуться і швидко висихають.

Залишати посуд - погана ідея

Головна проблема деяких господинь полягає в тому, що вони залишають посуд "на потім". Звичайно, можна купити посудомийну машину, але не у всіх є така можливість, тому порада - мийте тарілки відразу після прийняття їжі, а не будуйте гору в раковині.

Прибираючи на кухні, мийте плиту в кінці

Найчастіше, найбрудніше місце на кухні - це плита. На самому початку процесу прибирання налийте на неї миючий засіб і залиште так, в цей час займіться іншими справами. Коли ви закінчите, вся грязь "відстане" від поверхні плити і вам буде простіше її відмити.

ВАЖЛИВО: якщо ви користуєтеся спеціальними засобами для чищення плит, обов'язково надягайте рукавички, так як ці миючі дуже агресивні і можуть пошкодити шкіру рук.

Доглядайте за сантехнікою

Регулярно протирайте унітаз і ванну губкою, змоченою в миючому - це нескладно, зате в майбутньому позбавить вас від необхідності боротися з засохлим брудом. Тим більше, що регулярна присутність на сантехніці очищувальних засобів позбавить її від великої кількості хвороботворних бактерій, які можуть там оселитися.

Шторка для ванної, до речі, теж потребує очищення, тому її бажано періодично прати вручну або в машинці - як вам зручно.

Прибирайте зайві баночки у ванній

Виробіть для себе правило - якщо у ванній кімнаті стоять засоби, якими ви користуєтеся рідше двох разів на тиждень, значить вони повинні стояти в закритих шафках. Туди потрапляє менше пилу, а значить процес прибирання буде займати менше часу - вам не доведеться протирати кожну баночку і пляшечку.

Регулярно перебирайте речі

Захаращені шафи - поширена проблема багатьох українців, але краще відучитися так робити. Дістаньте з шафи кілька речей, які ви носите регулярно, решту складіть в коробку і знайдіть привід вдягти це все найближчим часом. Не вийшло - продайте або віддайте на благодійність.

Не економте на швабрі, пилососі і миючих

По-перше, хороший пилосос і швабра - це 50% вдалого прибирання, так як дешева побутова техніка погано виконує свою функцію, в результаті залишаючи сміття, ворс або розводи. По-друге, намагайтеся ретельно мити швабру і вчасно очищати пилозбірник, інакше процес прибирання втратить будь-який сенс.

Якісні миючі - також важливий фактор, адже якщо ви користуєтеся побутовою хімією сумнівного типу, то і результат буде таким же. В якості альтернативи можна використовувати народні засоби - вони екологічніше і дешевше, а по ефективності іноді навіть перевершують магазинні товари.

Вас також можуть зацікавити новини: