Українці третій рік живуть в умовах війни, і зима 2024-2025 теж може виявитися нелегкою. Тому потрібно заздалегідь подумати про те, якими продуктами запастися на зиму на випадок, якщо будуть перебої зі світлом або водою.
Чим потрібно запастися на зиму - список необхідних продуктів
Прийдешня зима може виявитися складною через російські атаки по енергоструктурі України. Тому в разі перебоїв з електрикою і водопостачанням важливо мати вдома необхідний запас провізії та води. Головне правило: продукти мають бути тривалого зберігання і зберігатися без холодильника. Крім цього, їжа має бути поживною і простою в приготуванні. Насамперед завжди купують консерви.
Якими консервами слід запастися:
- м'ясними - тушкована свинина, тушкована яловичина;
- рибними - нежирна риба у власному соку або олії;
- овочевими та бобовими.
Що стосується того, яка консерва зберігається найдовше, то під час купівлі обов'язково дивіться на термін придатності - він у різних консервів відрізняється:
- у промислових рибних консервів у жерстяних банках найкоротший - 2 роки з дати виготовлення;
- консервовані кукурудза, горошок - у склі можуть зберігатися 3 роки, у бляшанці - близько 4 років;
- промислові м'ясні консерви (свинина, яловичина, баранина) у жерстяних банках - зберігаються найдовше, до 5 років.
Не слід запасатися грибними консервами та консервами з кісточками, бо у них досить короткий термін зберігання.
Також важливо, щоб герметичність банок консерв не була порушена: під час купівлі огляньте консерви на предмет вм'ятин, тріщин, іржі або кришки, що підтікає, - якщо таке є, то брати цей продукт не варто.
Пам'ятайте також про те, що відкриті консерви не можна зберігати в бляшаній банці, оскільки залізо окислюється - таким продуктом можна отруїтися. Консерви після відкриття обов'язково потрібно перекласти в скляний, керамічний посуд, а якщо холодильник не працює, то краще не залишати, а з'їсти відразу.
Що купити на зиму ще:
- сухарі, хлібці, бублики, печиво-крекери, галети;
- шоколад, козинаки, цукерки, халву, горіхи, сухофрукти, мед, згущене молоко, цукор;
- чай, каву.
Також можна купити молоко тривалого зберігання (ультрапастеризоване), або, як варіант, сухе молоко. Якщо ж ви передбачили можливість готувати в разі вимкнення світла/газу, то потрібно також зробити запас круп, каш і вермішелі швидкого приготування, солі, олії або смальцю (смалець зберігається довше).
Можна також зараз купити сало і закатати його в банки - раніше ми розповідали, як готувати мариноване сало на зиму. Якщо є де зберігати - запасіться картоплею, цибулею, морквою, часником і буряком.
Не забудьте про запас води - як питної, так і технічної: дорослій людині на добу потрібно приблизно 3 літри питної води, технічної - приблизно 10 л. Запас води слід робити на 72 години.