Володимир Зеленський / REUTERS

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse розповів, чого варто очікувати від Володимира Зеленського на посаді президента України і того чого слід побоюватися в першу чергу.

Про це повідомляє "Главред".

Читайте такожОпрацьовано майже 90% протоколів: Зеленський набірає 73,19% голосів

Відео дня

"Досить скоро Володимиру Зеленському доведеться зіткнутися з кризою легітимності. Бо вже надто високі очікування від його президентства, дуже високий запит на зміни, які Зеленський навряд чи зможе здійснити. І тоді цей "сніжний ком" розгорнеться проти нього. Вже найближчим часом новий президент почне досить швидко втрачати підтримку українців, і багато почнуть його критикувати. В першу чергу, Зеленського буде критикувати електорат Опозиційного блоку, який у другому турі проголосував за нього, а також його будуть критикувати політичні еліти. Зеленський опиниться під шквалом вогню. Його однозначно чекають важкі часи, коли і підтримка, і довіру суспільства почнуть падати. Так що високий результат Зеленського – це протест і референдум по недовірі до старих еліт", − вважає він.

На думку експерта, у Зеленського украй невеликий зараз діапазон дій, які він може здійснювати як президент України.

"Зараз питання – чи зможе Зеленський розпустити Верховну Раду і не розгубити свій рейтинг? На перших порах він опиниться у ворожому до нього середовищі: він не зможе нічого зробити, його рішення будуть саботуватиметься. Оскільки сам Зеленський не розбирається в якихось речах, не знає поки, що як функціонує і працює, є ризик, що він може стати жертвою якихось кулуарних домовленостей різних груп інтересів та впливів. Адже зараз почнеться боротьба за посади і тиск різних олігархів за свої квоти. Почнеться переділ майна. Оскільки імперія Порошенко почне руйнуватися, і все заворушиться: "Що робити? Куди бігти?", − затверджує Октисюк.

Читайте такожЗа кордоном у іншому турі переміг Порошенко

Крім того, експерт прогнозує, що Зеленського чекає невдача на шляху побудови сильної президентської вертикалі та вісь політичної влади в Україні остаточно переміститься до різних груп впливу у Верховну Раду.

"Якщо говорити про перспективи, то мені здається, що Зеленський буде слабким президентом. Тому цілком природним виглядає рух України в бік парламентської республіки. У парламенті буде п'ять-шість великих олігархів, і буде сформований олігархічний консенсус, і кожен олігарх буде мати свій шматок пирога. Вони будуть між собою домовлятися, співпрацювати або воювати. А якщо хтось побажає змінити статус-кво, то проти того, хто повстав, об'єднаються всі інші [...]. Зеленському нічого не вдасться змінити прямо зараз. У нашій державі так вибудувана система: щоб президент активно та ефективно працював, потрібно парламентську більшість. Якщо Зеленський зараз почне формувати більшість у парламенті, це буде дуже дорого коштувати – не знаю, хто буде займатися збором, але різні неформальні групи захочуть свої "цукерки". Або ж Зеленському доведеться повністю віддавати весь економічний блок і частково концентруватися на дипломатії і обороні", − підсумував Октисюк.

Як повідомляв УНІАН, центральна виборча комісія опрацювала 89,41% електронних протоколів дільничних виборчих комісій про підсумки голосування в другому турі виборів президента України. За кандидата в президенти, шоумена Володимира Зеленського проголосували 73,19%.