16 червня православні відзначають Трійцю / фото УНІАН

Трійця, або Зелені свята – це одне з головних християнських свят в Україні. Православні відзначають його на 50 день після Великодня, а західні християни – на 57 день. У 2019 році Трійця випадає на неділю, 16 червня.

Традиції святкування Трійці

Сьогодні православні несуть зелені гілки, а також букети лугових квітів у храми для прикраси. Також церкви прикрашають гілками берези, бузку, клену. Це все символізує оновлення душі.

Вранці в церквах проводиться Божественна літургія, а після неї – особлива служба з читанням коліноприклонних молитов. Священик читає молитви, стоячи на колінах у Царських брамах, лицем до віруючих, а прихожани при цьому також встають на коліна.

Читайте такожБорщ, млинці та салат: топ-3 страви до святкового столу на Трійцю (відео)

За традицією, Трійцю святкують три дні. У будинках напередодні свята наводять порядок і прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами. Це все символізує процвітання і новий життєвий цикл.

Субота напередодні свята вважається поминальним днем. У цей день прийнято молиться за померлих і ставити свічки в церквах за упокій їх душ. Особливо моляться за тих, хто помер передчасною смертю.

В деяких регіонах на Трійцю фарбують яйця, але в більшості – печуть пироги, готують рибні і м'ясні закуски. Зелена неділя вважається днем активності всякої нечисті і зелень, якою прикрашають будинки – це обереги від нечистих сил.

У неділю, після святкової служби, прийнято ходити в гості, а також влаштовувати масові гуляння і ярмарки.

Дівчата в старовину йшли до річки, плели вінки і пускали їх на воду, щоб дізнатися, звідки будуть суджені. До цього дня також пекли палянички і роздавали їх незаміжнім дівчатам. Вони зберігали ці шматочки до весілля і замішували їх в тісто для весільного короваю. Вважалося, що вони принесуть в нову сім'ю добробут і любов.

Другий день свята називається Клечальний понеділок. Зранку в церквах проходять служби, а після них священики йдуть на поля і читають молитви про благословення на майбутній урожай.

Третій день називається Богодухів день. Дівчата вибирали Тополю – найкрасивішу незаміжню дівчину, прикрашали її вінками, стрічками і водили по дворах. Зустріти Тополю вважалося великою удачею.

На Трійцю здавна дівчата ворожили на судженого / фото УНІАН

Що не можна робити на Трійцю

У ці дні категорично забороняється працювати, лаятися і думати про погане. В цей день, як і інші важливі церковні свята не можна шити, прати, прибирати і робити іншу брудну роботу в домі, а тих, хто порушує заборони, чекає біда.

В народі на свято Трійці землю вважали іменинницею. А тому головні заборони дня стосуються землі і рослин. В цей день ні в якому разі не можна порушувати спокій землі: копати, орати, боронувати, косити траву, колоти дрова, рубати гілки, ламати і пиляти дерева і навіть садити рослини.

Читайте також"Укрзалізниця" призначила 4 додаткові поїзди на Трійцю і День Конституції

У народі вважалося, що на Трійцю у світ людей приходять міфічні істоти – мавки і русалки. І якщо їх прогнівити, вони нашкодять людям. Тому існує заборона поодинці не ходити в ліс або в поле, щоб мавки не залоскотали до смерті.

А ще на Трійцю категорично не можна купатися, інакше русалки затягнуть на дно.

На Трійцю не можна призначати дату весілля, інакше молоду сім'ю чекає нещасливе життя.

Але в це свято здавна дівчата ворожили на судженого. А також у давнину говорили, що якщо хлопець посватався до дівчини на Трійцю, то їхній шлюб буде довгим і щасливим.

Вранці в церквах на Трійцю 2019 проводиться Божественна літургія / фото УНІАН

Вихідні на Трійцю

Трійця є офіційним державним святом. До того ж за законом, якщо свято випадає на неробочий день, то вихідним стає найближчий робочий. Тобто в додаток до регулярних вихідних суботу-неділю українці будуть відпочивати і в понеділок, 17 червня.

Народні прикмети та повір'я на Трійцю 2019: відео