REUTERS

Весь світ вже відсвяткував прихід Нового 2020 року, року Щура. Хоча насправді рік Пацюка ще не настав. Чому? УНІАН розповість вам про це.

Читайте такожУ ПЦУ розвінчали головний міф про Водохреще

Коли настане китайский новий рік

Відео дня

Вся річ у тім, що згідно з  китайською традицією дата зустрічі нового року "плаває". А все тому, що він відзначається за місячним календарем. Перший день святкування припадає на другого молодика після зимового сонцестояння, тобто після 21 грудня. Тому, у нині Китайський Новий рік розпочнеться 25 січня 2020 року. Святкування триватиме з 24 по 30 січня.

Відзначимо, що наступний 2021 рік за китайським календарем настане 12 лютого.

REUTERS

Історія китайського нового року

Згідно з оповідями та легендами історія китайського Нового року (якої, до речі, вже більше 3 тисяч років) почалася з боротьби проти міфічного чудовиська, прозваного «Нянь» (Рік). «Нянь» виглядав як бик з головою лева і жив в морських глибинах. У ніч перед Новим роком «Нянь» вибирався на землю і шкодив людям, тваринам і викрадав багатства. Як-то раз люди виявили, що «Нянь» боїться червоного кольору, вогню і гучних звуків. Так, щоб захистити себе від грізного «Нянь», у людей сформувався звичай приклеювати червоні парні написи Дуйлянь перед входом в будинок, запускати феєрверки та розвішувати червоні ліхтарі в кінці року.

Китайський новий рік / Фото: piqsels.com

Як відзначають китайський новий рік

Китайці починають підготовку до святкування аж за тиждень до новорічної ночі. В першу чергу вони проводять прибирання в будинку. Для китайців цей момент дуже важливий, вони вважають, що наводячи порядок в оселі, господарі очищають своє життя від невдач і звільняють місце для щастя.

Приношення жертв предкам показує повагу і благочестя. Також китайці вірять, що духи предків захищають своїх нащадків і можуть зробити їх більш успішними.

Діти та неодружені члени сім'ї отримують червоні конверти з грошима від глави сім'ї. Деякі люди відвідують храми в надії на те, що удача буде супроводжувати їх весь рік.

Читайте такожЯк на Водохреще частку передбачають: дівочі ворожіння на майбутнє та судженого

Існує гарний звичай – незаміжні жінки прив'язують папірці з номерами своїх телефонів до цитрусових і відправляють останні вниз по річці. Чоловіки виловлюють ці «кораблики любові» і, якщо побажають, можуть зателефонувати прекрасній незнайомці.

Обов'язковим є вечеря в колі сім'ї. І неважливо, як далеко знаходиться людина, на Новий рік кожен повинен повернутися в будинок своїх батьків і повечеряти в колі сім'ї в новорічну ніч.

Китайський новий рік / Фото: piqsels.com

Крім цього, напередодні свята китайці активно шоплятья. Люди купують найкращі продукти та смачні закуски, новорічні прикраси та красивий одяг для зустрічі Нового року. Китайці вважають, що зустріч Нового року в новому одязі принесе їм нову удачу. Наприклад, в цьому році стилісти радять уникати яскравого одягу. Чоловікам підійде простий домашній наряд: светр або сорочка, штани або джинси. Жінкам рекомендується довге вечірнє плаття у світлих тонах без яскравих і привабливих елементів. До нього можна підібрати прикраси, сумочки й туфлі, щоб виглядало максимально гармонійно.

Неодмінним атрибутом святкування Нового року є салюти та петарди. Китайці вірять, що чим голосніше будуть розриватися хлопавки і вибухати феєрверки, тим краще і вдаліше підуть справи в Новому році і тим кращим буде врожай.

Новорічне привітання китайською мовою звучить як «гунсі» (恭喜), що в перекладі з китайського означає «бажаю радості».

Китайський новий рік / Фото: piqsels.com

Ніч під Новий рік китайці називають «ніччю зустрічі після розлуки». Для них це найважливіший момент року. Вся родина збирається за святковим столом до новорічної вечері, який відрізняється великою кількістю і різноманітністю страв.

На півночі Китаю на новий рік заведено їсти пельмені (цзяоцзи), а на півдні — «няньгао» (скибочки, приготовані з клейкого рису).

Під час китайського Нового року проводяться масові гуляння. Китайці переодягаються в драконів, а також влаштовують свої знамениті виступи в громіздких костюмах і на ходилицях.

Після новорічної ночі заведено ходити в гості до родичів. Так, подружні пари повинні відвідати батьків дружини у другий день Нового року. У наступні дні заведено відвідувати родичів, приносити подарунки та червоні конверти, щоб висловити турботу, любов і зробити добрі побажання. Ситні застілля переходять з одного будинку в інший. Люди їдять смачну новорічну їжу і п'ють напої, спілкуються, сміються, а іноді грають в маджонг для розваги.