Сьогодні - День різнокольорових парасольок / фото zhzh.info

Яке свято 21 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає свято розуму, День різнокольорових парасольок, Міжнародний день начос (начос - популярна закуска мексиканського походження, чіпси з тортильї), День реконструкції грудей.

Читайте такожЗимовий час в Україні 2020: дата та як правильно перевести годинникиУ Британії - День яблука, в Таїланді - День медсестер, у США - День єдності, День гарбузового чізкейку, День домашніх тварин для ветеранів, День рептилій, День «Перевірте свої ліки», День «Назад у майбутнє», День балаканини, в Лаосі - свято повного місяця, у Сербії - День пам'яті жертв Другої світової війни, у Гондурасі - День Збройних сил, на Маршаллових островах - День згоди, в Узбекистані - День державної мови, в Єгипті - День Військово-Морських сил, у Сомалі - День революції, в Індії - День пам'яті поліцейських, у Бурундії - День пам'яті президента Ндадайє.

Пам'ятні дати 21 жовтня, річниці та події

21 жовтня 1520 року португальський мореплавець Фернан Магеллан відкрив протоку, названу згодом Магеллановою. 

Відео дня

У 1824 році англієць Джозеф Аспдін запатентував портлендський цемент.

У 1858 році в Парижі вперше був виконаний канкан. Це відбулося під час прем'єри оперети «Орфей в пеклі» ж.Оффенбаха.

У 1879 році американський винахідник Томас Алва Едісон випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою. 

У 1926 році в цей день сталася трагедія з американським фокусником Гаррі Гудіні / фото commons.wikimedia.org

У 1915 році було передано перше трансатлантичне радіотелефонне сполучення з Арлінгтона (штат Віргінія, США) до Парижа.

У 1923 році перший планетарій відкрився в німецькому музеї у Мюнхені. Його продемонстрував професор Вальтер Бауерсфельд.

У 1926 році цього дня сталася трагедія з американським фокусником Гаррі Гудіні. Його називають одним із найбільших ілюзіоністів сучасності. Багато його трюків були настільки небезпечними, що їх не ризикують повторювати через майже століття. Сам Гаррі не раз потрапляв до лікарні після своїх виступів. Він помер у 52 роки, під час гастролей. Смерть великого фокусника була безглуздою і трагічною... 22 жовтня 1926 року під час гастролей у Монреалі в гримерку до Гудіні увійшли троє студентів, один з яких, Гордон Уайтхед, був чемпіоном коледжу з боксу. Він запитав Гудіні, чи дійсно той здатен витримати кілька сильних ударів у живіт, нічого при цьому не відчувши. Гудіні, занурений у свої думки, кивнув, і студент несподівано завдав артистові два або три удари. Гудіні ледве зупинив його: «Почекайте, мені треба підготуватися», після чого напружив прес - «Ось, тепер можете бити». Студент вдарив пару разів і відчув залізний черевний прес Гудіні. Кілька днів Гаррі не звертав уваги на посилення болю в ділянці живота. Під час виступу в Детройті ілюзіоніст упав прямо на сцені, і його довелося госпіталізувати. Удари студента спровокували розрив апендикса, в результаті якого розвинувся перитоніт. Лікарі прогнозували швидку смерть, але ілюзіоніст протримався кілька днів, що досить довго для такого випадку. 31 жовтня 1926 року Гаррі Гудіні помер у Детройті, його тіло було доставлено в Нью-Йорк і поховано у бронзовому коробі, який він використовував для своїх трюків. Після похорону з'явилися непідтверджені чутки про те, що фокусника отруїли його заздрісники. Внучатий племінник Гудіні Джордж Хардін у 2007 році наполягав на необхідності ексгумації тіла Гудіні, дотримуючись гіпотези, що його знаменитий родич став жертвою навмисної змови й був насправді отруєний отрутою. Студент, який завдав фатальних ударів, не поніс за це ніякої відповідальності. Через 100 років з дня народження Гудіні (намічена дата була 6 квітня 1974 року, оскільки дані про місце і дату народження ілюзіоніста суперечливі) повинно було бути оприлюднено його заповіт, в якому будуть розкриті секрети його трюків. Багато газет на перших шпальтах спеціально залишили місце для екстреного повідомлення про заповіт. Але ні в зазначений день, ні в будь-який наступний жодна нотаріальна контора і жоден нотаріус не підтвердили факт існування самого заповіту. Цей вчинок іноді жартома називають «останнім фокусом Гудіні».

У 1944 році в Бермудському трикутнику загадково зник екіпаж американського корабля «Рубікон». Корабель був знайдений без пошкоджень, а на його борту перебувала тільки собака. Судно було у чудовому стані, якщо не вважати порваного буксирного троса, що звисав з носа корабля. 

У 1945 році жінкам у Франції вперше було дозволено брати участь у голосуванні.

У 1970 році в Корейській церкві відбулося одночасне вінчання 777 пар.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять преподобного Трифона і преподобної Пелагії Антіохійської / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 21 жовтня вшановує пам'ять преподобного Трифона, архімандрита, і преподобної Пелагії Антіохійської. У народі день назвали Пелагея і Трифон. У цей час наближення зими ставало все більш відчутним. Люди активно готувалися до холодів. 

Що сьогодні не можна робити

21 жовтня - підвищений ризик харчових отруєнь, побутових травм та дорожніх аварій. Будьте уважними. 

Прикмети на 21 жовтня     

Читайте такожВихідні та свята у 2021 році: коли відпочивають українці

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- хмари низько пливуть - чекайте сильних морозів найближчим часом;

- на деревах не все листя опало - зима буде теплою.  

21 жовтня іменини 

Іменини у Пелагеї, Таїсії, Марії, Трифона, Надії, Урсули, Павла, Гіларія, Тетяни, Миколи, Дмитра та Петра.

Вас також можуть зацікавити інші новини: