Дід Мороз чи святий Миколай / фото ua.depositphotos.com, УНІАН

Дід Мороз та святий Миколай - головні персонажі зимових свят, які приносять подарунки слухняним дітям. В останні роки через політику декомунізації все більше батьків відмовляються від Діда Мороза, який вважається радянським персонажем. Особливо актуальним це питання стало під час війни з Росією. А деякі батьки не хочуть відмовлятися від Діда Мороза, бо для них це обов'язкова сімейна традиція.

УНІАН розповів історію двох персонажів і розібрався, від кого все ж краще приймати подарунки дітям.

Святий Миколай - історія реальної людини, зарахованої до лику святих

Святий Миколай був реальною людиною, якого церква за праведні вчинки зарахувала до лику святих. Він був архієпископом Мир Лікійських і проживав в Римській імперії в 3 столітті. За життя він прославився багатьма чудесами і зціленнями хворих, а також піклувався про вдів і сиріт.

Відео дня

День пам'яті святого Миколая святкується 6 грудня. В Україні це свято відзначають 19 грудня, оскільки ПЦУ користується старим юліанським календарем. Раніше ми розповідали, як написати лист святому Миколаю разом з дитиною.

У англомовних країнах на основі Миколая Чудотворця було створено образ персонажа Санта Клауса, але він приносить дітям подарунки не на день святого Миколая, а на Різдво.

Хто такий Дід Мороз і до чого тут Радянський Союз

Дід Мороз був вигаданий радянською владою в 30-х роках минулого століття як заміна християнському святому Миколаю. Тодішня влада боролася з релігією і намагалася викорінити пам'ять про популярного в народі Миколая. Тому батькам запропонували ставити ялинки і запрошувати Діда Мороза додому на Новий рік.

У 1937 році Дід Мороз з урочистостями дебютував в Кремлі. Після цього персонаж став популярним і почав "приносити" подарунки під ялинку всім радянським дітям.

Персонаж, на основі якого був вигаданий Дід Мороз, походить з язичництва і має назви Тріскун, Зимник чи Мороз. Це був злий дух, який заживо заморожував людей разом з худобою. В давні часи люди приносили йому в жертву тварин чи людей для захисту.

Хто такий святий Миколай / фото УНІАН

Від кого варто приймати подарунки дітям в Україні - думка ПЦУ

Усім батькам варто самостійно вирішити, від імені кого з персонажів дарувати подарунки дитині. Православна церква України закликає батьків розповідати дітям саме про святого Миколая, бо він був реальною людиною і робив багато хороших справ, тож є чудовим прикладом для наслідування.

ПЦУ закликає батьків відмовитися від Діда Мороза як від вигаданого радянською пропагандою персонажа, яким комуністи намагалися "затьмарити" християнські свята. На думку служителів церкви, Дід Мороз не є позитивним персонажем і не має позитивної біографії, на відміну від Миколая.

Протоієрей ПЦУ Михайло Омелян в поясненні для 24 каналу порадив батькам привчати дітей до святого Миколая і запровадити традицію дарувати подарунки саме на 19 грудня, а Новий рік проводити без Діда Мороза і підсумовувати події року на це свято. Можна розповісти дитині про реальні вчинки Миколая і вчити добру на прикладі святого.

Також священник радить батькам не лякати дітей різками на День святого Миколая, бо цей святий має асоціюватися у дітей лише з добром і милосердям, а не з покаранням.

Вас також можуть зацікавити новини: