Яке свято 23 березня / фото Albrecht Fietz, Pixabay

23 березня християни відзначають церковне свято на честь мученика Кіндрата і святої Василини. Наші предки в дохристиянські часи в цей день шанували богиню Весту. Ця дата зазвичай була теплою і туманною. Часто 23 березня траплялася перша в році гроза.

Наші предки вважали, що весняна вода має особливі властивості і здатна бачити таємне. Щоб вода з розлитих річок не залила льохи і підвали, перед дворами копали канави. Якщо ж водою затопило приміщення, то наші предки сприймали це як покарання за погані вчинки.

У день вести в Київській Русі пекли печива і булки у формі жайворонків, які роздавали дітям і перехожим. День Вести вважався жіночим святом, в нього було прийнято балувати і обдаровувати всіх жінок 

Відео дня

З 23 березня можна починати збирати березовий сік і закривати його на зиму. Також день дуже вдалий для риболовлі. Добре в цю дату ловляться плотва і сом. Особливо вдалим день вважався для риболовлі в тому випадку, якщо погода була мокрою.

Що не можна робити 23 березня

Цей день не підходить для далекої поїздки і подорожей. Наші предки вважали, що не варто вирушати в дорогу 23 березня, оскільки дороги в таку погоду не проїзні і з мандрівником може трапитися біда.

Не можна нікому розповідати про поганий сон, який приснився в ніч з 23 на 24 березня, інакше він збудеться.

Прикмети погоди 23 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Птахи літають в небі по колу - до гарної і сонячній погоді.
  • Якщо журавлі повернулися з півдня, то весна буде теплою.
  • Сині хмари 23 березня віщують похолодання і дощову погоду.
  • Гроза в цей день гримить - до хорошого врожаю влітку.
  • Густий туман вранці віщує різкі погодні зміни.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: