Яке сьогодні свято 6 січня / коллаж УНИАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 6 січня за новим стилем відзначає велике церковне свято - Водохреще. У свято 6 січня віруючі згадують обряд хрещення Ісуса у річці Йордан, який провів Іоанн Хреститель. Під час обряду на землю спустився ангел у формі білого голуба та підтвердив, що Ісус - це Син Божий, тому свято також відоме як Богоявлення.

На Водохрещу в українців прийнято відвідувати богослужіння. У народне свято 6 січня у річках та озерах роблять ополонку у формі хреста, після чого священик освячує воду. У ополонку пірнали найсміливіші люди, а потім куталися в рушник. Вірили, що такий ритуал додасть здоров'я, хоча церква не дуже схвалює водохресні купання.

Воду з освяченої ополонки українці набирали та несли додому. Святу воду зберігали в окремому місці, використовуючи для лікування та зняття псування. Також у цей день хрестили дітей у церкві - вірили, що це дасть малюкові потужний захист від неприємностей.

Відео дня

На стіл в це народне свято українці ставили м'ясні страви, ковбаси, голубці, вареники. Також доїдали кутю, яку готували попередніми днями.

За старим (юліанським календарем) 6 січня відзначається Святвечір 2024 і закінчується Різдвяний піст. Меню на Святвечір пісне і складається з 12 страв, а головною стравою цього дня є кутя.

За вечерею в цей обов'язково повинна бути вся сім'я. Будинок прибирають, а на стіл накривають білі скатертини. У давні часи саме на Різдво, а не на Новий рік, ставили ялинку і дарували подарунки.

Дуже відомою українською різдвяною традицією є колядки. Виконувати їх можуть як дорослі, і діти. У деяких регіонах України співати колядки прийнято на Святвечір, а в інших - лише на Різдво.

6 січня - знак Зодіаку

Народжена 6 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. За характером іменинники цього дня ерудовані та розумні, мають сильні лідерські якості, не люблять програвати. Досягти успіху їм часто заважає перфекціонізм - якщо вони відчувають, що не зроблять роботу ідеально, то взагалі нічого не роблять. Народжені 6 січня люди потребують похвали та визнання.

Свято 6 січня Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 6 січня

У цю дату не можна рибалити, полювати і копати землю.

Жінкам не варто займатися рукоділлям сьогодні, щоб не накликати на себе біду.

Як і в будь-яке інше церковне свято, не можна лаятися, заздрити, бажати зла іншим людям, займатися важкою фізичною працею.

Водохресну воду не можна використовувати для технічних потреб і змішувати зі звичайною водою. Також біля посудини з такою водою заборонено лаятись та кричат

Прикмети погоди 6 січня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Сильний снігопад і високі снігові замети сьогодні віщують хороший урожай влітку.
  • Зірки яскраво мерехтять на нічному небі - до гарної погоди.
  • Птахи співають в цей день - до ранньої весни.
  • Сильний вітер дме - до мінливої погоди в січні.
  • Великий перепад температур вдень і вночі 6 січня - до морозного і сніжного лютого.

Важливо відзначити, що у наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: