Великдень 2022 / фото ua.depositphotos.com

24 квітня настає Великдень - найрадісніша подія в році для всіх віруючих. Україна зустріне Великдень 2022 року в умовах війни, але ми все одно не забуваємо про духовні речі. Свято можна відзначити навіть у воєнний час можна, але варто дотримуватися обережності - ворог може влаштувати провокації на Великдень і обстріляти храми.

Великдень - історія і значення

Великдень - перехідне свято, дата якого визначається за місячним календарем. Відзначається воно у неділю після повні, яка настає після дня весняного рівнодення (21 березня).

На Великдень віруючі відзначають Воскресіння Христа. Згідно з Біблією, правитель Юдеї Понтій Пілат наказав розіп'яти Ісуса на хресті, оскільки боявся, що Божий Син заважає його владі. Ісус помер у віці 33 років і потім воскрес через 3 дні.

Відео дня

У недільний день до Гробу Господнього прийшли жінки-мироносиці, які несли запашну олію, щоб змастити тіло покійного. Замість цього вони побачили ангела, який сповістив їм, що Ісус воскрес. Після воскресіння він з'явився кільком людям в останній раз, а потім вознісся на небо.

Традиції Великодня

На Великдень заведено відвідувати нічні богослужіння. Однак українцям цього року не рекомендується цього робити. Прийти в храм можна і вдень. У церкві віруючі читають молитви на Великдень, освячують їжу, воду і гілки верби. Якщо немає можливості відвідати службу, помолитися можна вдома. У цю дату віруючі вітають один одного фразою "Христос воскрес!", на що відповідають "Воістину воскрес!".

На Великдень також заведено фарбувати яйця і пекти паски - символи Воскресіння Господнього. Обрядові страви їдять всією сім'єю. Це радісне і світле свято, тому можна щосили веселитися. В Україні є великодня гра, під час якої люди б'ються писанками. У кого розбилася шкаралупа, той програв. Раніше УНІАН розповідав, як фарбувати яйця на Великдень.

Великдень 2022 Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити на Великдень

Існує перелік того, що не можна робити на Великдень:

  • сваритися, лихословити, конфліктувати;
  • пити алкоголь крім вина;
  • працювати, прибирати, займатися важкою фізичною працею;
  • укладати шлюб або вінчатися;
  • їздити на цвинтар, адже це свято має бути радісним, а не скорботним.

Меню на Великдень

На Великдень готують обрядову випічку з дріжджового тіста, або купують готову здобу в магазині. Рецепт паски і рецепт глазурі на паску шукайте на УНІАН. В Україні також популярна святкова сирна паска, яка не потребує випікання.

Готують також різні м'ясні та рибні страви, адже піст вже закінчився. Меню на Великдень зазвичай включає свинячий холодець, домашню ковбасу або кров'янку, запечену рибу, салати.

Вас також можуть зацікавити новини: