Церковне свято 6 лютого / depositphotos.com

Православна церква 6 лютого вшановує пам'ять преподобної Ксенії - скромної і набожної дівчини, яка прославилася великою любов'ю до нужденних. У народі 6 лютого прозвали Аксинієвим днем - вважається, що він ділить зиму навпіл. Народне свято 6 лютого 2023 так і називається - Аксинія-напівзимниця.

Православне свято 6 лютого - день пам'яті преподобної Ксенії

Преподобна Ксенія жила в V столітті й була єдиною дочкою знатного римського сенатора. В юності, щоб не виходити заміж, вона разом з двома служницями таємно втекла з батьківського дому. В дорозі вони зустріли настоятеля обителі святого апостола Андрія і попросилися разом з ним в місто Міласс. Там Ксенія купила землю, побудувала храм святого Стефана і заснувала жіночий монастир. Незабаром єпископ Міласса, Павло, посвятив Ксенію в дияконіси.

Свята Ксенія допомагала всім: для бідних була благодійницею, для скорботних - утішителькою, для грішних - наставницею. При цьому сама свята вважала себе гірше і грішнішою за всіх. У день смерті святої Ксенії в небі над монастирем з'явилося знамення у вигляді світлого вінця з блискучим посеред нього хрестом. Воно супроводжувало тіло святої до самого поховання.

Відео дня

Мощі святої володіють силою - багато хворих, торкаючись до них, отримали зцілення.

Прикмети на 6 лютого    

Народні прикмети 6 лютого / фото ua.depositphotos.com

За старих часів говорили: "Яка Ксенія - така і весна" й орієнтувалися на погоду:

  • яка погода в цей день - такою буде вся весна;
  • хороша і сонячна погода - до ранньої і теплої весни;
  • заметіль на Ксенію - до затяжної весни; 
  • хуртовина на 6 лютого - до неврожаю і похмурої весняної погоди;
  • хмари високі - до швидкого тепла.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні не можна шити, в'язати, стригти нігті, волосся, а також міняти постільну білизну. Забороняється злитися, лаятися і ображати інших - це накличе на вас великі неприємності. Предки вірили, що 6 лютого ввечері не можна сідати першим за стіл - це до швидкої смерті. Тому в цей день намагалися взагалі не вечеряти. 

Що можна робити 6 лютого

Цього дня потрібно зробити якийсь добрий вчинок: допомогти тому, хто потребує, провідати хворих або літніх, дати добру пораду.

Вас також можуть зацікавити новини: