Яке церковне свято сьогодні, 16 березня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

16 березня за новим церковним календарем - Собор усіх преподобних отців, що в подвизі просіяли, день пам'яті мученика Савина і священномученика Олександра. У народному календарі - Савин день. Про його заборони, прикмети і що відзначають у церкві 16 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

16 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

16 березня за новим і за старим стилем у православній церкві відзначають Собор усіх преподобних отців, які в подвизі просіяли. Також 16 березня за новим стилем (29 березня - за старим) - день пам'яті мученика Савина і священномученика Олександра.

Собор усіх преподобних отців, що в подвизі просіяли, не має фіксованої дати - його відзначають у суботу Сирної седмиці. Преподобними Церква називає святих, подвиг яких полягав у чернечому подвижництві. Це єдиний день у році, коли звершується пам'ять усіх ченців, які можуть послужити прикладом для всіх вірян напередодні Великого посту.

Відео дня

Святі подвижники, пустельники й аскети були такими ж людьми, а їхнє тіло - слабке, але вони здійснювали подвиги завдяки силі духу. Чернецтво - це відмова від мирських благ і турбот, а основа життя - піст і молитва, слідування Христу. Колись Христос сказав про ченців апостолу Петру: "І всякий, хто залишить дім, або братів, або сестер, або батька, або матір, або дружину, або дітей, або землі, заради Моїх імен, отримає стократно і успадкує життя вічне".

***

Савин Єрмопольський жив у Єгипті, у ІІІ столітті, і був правителем міста Гермополь (Єрмополь). Сам він був християнином і під час гонінь йому та його сподвижникам довелося втекти з міста. Вони сховалися у віддаленому селищі, але їх зрадив один із жебраків, якому Савін не раз подавав милостиню. За дві золоті монети місцеперебування правителя і його людей розкрили владі - всіх спіймали і стали катувати, змушуючи відректися від віри в Христа. Коли мученики відмовилися, то їх відправили на страту - вони загинули у водах річки Ніл.

***

Олександр I був єпископом Риму і обіймав престол Папи Римського протягом 10 років (зі 105 по 115 рік). Його шанують як священномученика - його було живцем спалено за велінням імператора Адріана.

За переказами, саме Олександр I ввів у вжиток звичай освячувати будинки свяченою водою. На честь папи Олександра названо римокатолицький собор св. Олександра в Києві, збудований за царя Олександра I.

Свято 16 березня за старим стилем - мучеників Євтропія, Клеоника і Василіска.

Про що говорять прикмети на 16 березня

16 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 16 березня - Савин день. За прикметами цього дня судять про погоду і врожай:

  • вранці туман - літо буде дощове;
  • тепло і сонячно - вся весна буде теплою;
  • хмари швидко біжать - встановиться гарна погода;
  • дощ або сніг пішов - урожай поганий буде.

Навіть якщо цього дня було похолодання, все одно погода вже повертала на весну. У народі кажуть: "Крути - не крути, зима, мороз - не мороз, а весна вже увійшла у свої права".

Що можна робити 16 березня

У святих цього дня просять зміцнити віру і силу духу, допомогти винести скорботи і життєві негаразди, захистити від ворогів.

Що не можна робити 16 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, скандалити, думати про погане.

За народними прикметами 16 березня не варто давати гроші в борг - це до злиднів. Всю важку роботу по дому краще віддати чоловікам.

16 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Павло, Юліан, Омелян, Трохим, Олександр, Роман, Денис.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: