Кадр з фільму "Стукіт у двері" / фото Universal Pictures

Апокаліптичні муки вибору: огляд фільму "Стукіт у двері" від М. Найта Шьямалана

15:48, 03.02.2023
8 хв.

2 лютого в український прокат вийшов апокаліптичний фільм жахів "Стукіт у двері" від визнаного майстра жанру містики М. Найта Ш'ямалана, головні герої якого мають зробити вибір – зберегти свою родину або врятувати людство. Що з цього вийшло, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Стукіт у двері" (майже без спойлерів).

Трохи про режисера

Американсько-індійський режисер, сценарист та продюсер в одній особі М. Найт Ш'ямалан давно є справжньою легендою в жанрі містики, чиї роботи чимось можна порівняти з творчістю Стівена Кінга. Дебютувавши у 1992 році з незалежною драмою "Люта молитва", яку він сам написав, зняв та спродюсував, а також виконав у ній головну роль – він одразу заробив собі схвалення від критиків. Власне, надалі він і зберіг таку схему роботи, хоча від головних ролей все ж відмовився. У "Стукоті у двері" режисер також зіграв одну з епізодичних ролей.

Тим не менше, після дебюту в кіно Ш'ямалану знадобилось ще сім років, щоб прославитися на увесь світ. У 1998 році вийшов його не особливо помічений другий фільм "Пробудження", а у 1999 році – анімаційна дитяча комедія "Стюарт Літтл", до якої він написав сценарій. Цього ж року вийшов його авторський фільм, який задав напрямок подальшій кар'єрі Ш'ямалана – містичний трилер "Шосте відчуття" з Брюсом Вілісом. Стрічка була високо оцінена критиками та стала надзвичайно популярною в домашньому прокаті, а також здобула цілу низку престижних відзнак, включаючи шість номінацій на "Оскар".

У наступне десятиліття режисер видав цілу обійму успішних трилерів різної спрямованості – детективний "Невразливий", фантастичний "Знаки", горор "Таємничий ліс", фентезійний "Дівчина з води" та апокаліптичний "Явище", після чого послідував період менш гучних проектів.

Знову про М. Найта Ш'ямалана згадали у 2016 році, коли він випустив прекрасний гостросюжетний трилер "Спліт" з Джеймсом Мак-Евоєм з 24 особистостями та тоді ще маловідомою Анею Тейлор-Джой. З бюджетом в 10 мільйонів доларів "Спліт" зібрав касу майже в 250 мільйонів доларів і повернув інтерес до режисера.

У 2019 році режисер випустив кросовер "Невразливого" та "Спліта" під назвою "Скло", що зібрав на екрані Брюса Вілліса, Джеймса Мак-Евоя, Семюела Л. Джексона, Аню Тейлор-Джой та Сару Полсон. Однак попри високі касові збори, від критиків фільм отримав доволі низькі відгуки, та й глядачі були трохи розчаровані.

Того ж року вийшов добре сприйнятий критиками серіал Ш'ямалана "Дім з прислугою", а у 2020 році – фільм жахів "Час", який отримав середні відгуки. Враховуючи ось такі "творчі коливання" режисера, на його новий фільм шанувальники чекали, але також ставилися підозріло.

Про що фільм

Фільм "Стукіт у двері" знято за мотивами роману жахів американського письменника Пола Тремблея "The Cabin at the End of the World". Сюжет його доволі простий і фактично повністю розкривається у трейлері.

Подружжя геїв разом з прийомною дочкою приїздить у відпустку у віддалений будиночок посеред мальовничого лісу. Однак доволі швидко їхній ідеалістичний відпочинок перериває четвірка божевільних незнайомців, які вриваються у дім, зв'язують родину та вимагають від них зробити важкий вибір: або вони самостійно обирають, кого з них трьох добровільно принести в жертву, або усе людство гине і в живих залишаються лише вони троє.

Прогнозовано, з самого початку подружжя не вірить у всю цю маячню, яку несуть непрохані гості, однак поступово ситуація дедалі більше загострюється і змушує їх задуматися.

Персонажі та хто в головних ролях

Ролі подружжя – тата Еріка і тата Ендрю – виконали Джонатан Ґрофф, найбільше відомий за головною роллю у серіалі "Мисливець за розумом", фільмом-мюзиклом "Гамільтон" та роллю нового Агента Сміта у "Матриця: Воскресіння", та Бен Олдрідж (серіали "Пенніворт", "Флібег"). Роль їхньої прийомної дочки Вен виконала дебютантка Крістен Кюї.

Кадр з фільму "Стукіт у двері" / фото Universal Pictures

Тим часом, роль лідера нападників дісталася Дейву Батисті ("Дюна", "Вартові галактики", "Армія мерців", "Ножі наголо: Скляна цибуля"), який попри свій суворий вигляд рестлера зараз щосили намагається змінити амплуа з бойовиків на щось більш серйозне. Компанію йому склали Ніккі Амука-Берд ("Переконання", "Час"), Еббі Квін ("Маленькі жінки") та Руперт Ґрінт (рудий з "Гаррі Поттера"). Останній перекочував до фільму з серіалу Ш'ямалана "Дім з прислугою".

Власне, саме навколо цих персонажів камерно вибудований увесь фільм.

Реакція на фільм

В український прокат фільм вийшов одночасно з усім світом і за підсумками перших днів прокату має скоріше позитивні відгуки критиків, але і без захоплення. Так, на IMDb у нього оцінка 6,3 бали з 10 за підсумками майже 2 тисяч відгуків глядачів, на Rotten Tomatoes критики дали йому 71% схвалення, а широка аудиторія – 76%. Тим часом, на Metacritic "Стукіт у двері" має оцінку 62 бали зі 100 від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Наш вердикт

Фільм "Стукіт у двері" в цілому не можна назвати невдалим – в нього напружений сюжет, в ньому добре витримана атмосфера і сма задумка доволі перспективна, де на першому місці психологічний ефект, а не бажання створити огидну картинку. При цьому Ш'ямалан зіграв на актуальних проблемах – епідемії, природні катастрофи, теорії змов, толерантність та постійне відчуття незахищеності перед викликами сучасності. Та й до акторів питань нема, і знято це все непогано.

Однак, з іншого боку, періодично виникало питання, що десь щось там недопрацювали.

Обережно, далі буде трохи спойлерів!

Кадр з фільму "Стукіт у двері" / фото Universal Pictures

Ймовірно, одна з головних проблем фільму – недостатньо прописані персонажі. Щодо них постійно спливали якісь натяки, які, цілком можливо, могли б мати певний вплив на розвиток сюжетом, однак так і залишалися нерозкритими.

По-перше, подружжя. Якщо про більш суворого та агресивного Ендрю глядачу дещо розповідали, то особистість більш м'якого та вразливого Еріка так і залишилася нерозкритою. Але ж фінальний вибір кожного з них багато в чому випливав з їхньої особистості та бекграунду!

По-друге, нападники. Спочатку вони позиціонуються як випадково зібрані люди, які уособлювали певні цінності, свого роду алюзії на передвісників апокаліпсису. Однак посередині фільму спливає деталь, що насправді один з нападників має бекграунд з подружжям. Тим не менш, цей факт не грає жодної ролі у сюжеті окрім того, що додає ще один аргумент героям на користь того, що їх дурять.

Кадр з фільму "Стукіт у двері" / фото Universal Pictures

Можливо, було б цікавіше побачити, що інші троє персонажів теж, хоч і несвідомо, але могли б бути невипадковими. Взагалі, дещо не вистачає розкриття того, чому саме ці семеро персонажів опинилися у такій ситуації, чому саме їх було обрано для порятунку людства.

Ще один момент, який викликав сумнів – логіка дій нападників. Вони не виглядають абсолютно божевільними і такими, що настільки сліпо могли повірити у перспективу апокаліпсису. При цьому для того, щоб запустити "кінець світу" – їм потрібно було вчинити кілька додаткових дій. Так от по завершенню фільму не полишає думка: а що було б, якби вони не вчинили їх? Це ось той випадок, коли задля подальшого розвитку сюжету герої роблять абсолютно нездорову нелогічну фігню, яку б навряд чи вчинили адекватні персонажі.

Кадр з фільму "Стукіт у двері" / фото Universal Pictures

Загалом, фільм "Стукіт у двері" не є поганим, але й обов'язковим для перегляду його не назвати. Тут, як-то кажуть, справа смаку та відповідного настрою.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів лютого 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся