Кадр з фільму "Супер Майк: Останній танець" / фото Warner Bros. Pictures

"Супер Майк: Останній танець", або чого хоче жінка: огляд третьої частини стриптиз-франшизи Содерберга

15:52, 10.02.2023

9 лютого, прямо до Всесвітнього дня стриптизу, в український прокат вийшла драматична комедія Стівена Содерберга "Супер Майк: Останній танець" з Ченнінгом Татумом та Сальмою Хаєк в головних ролях. УНІАН розповідає, чим третя частини франшизи про чоловіків-стриптизерів відрізняється від попередників та чому вона найбільше сподобається жінкам.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Супер Майк: Останній танець" / Magic Mike's Last Dance (майже без спойлерів).

У 2012 році американський режисер Стівен Содерберг, який на той момент вже мав на своєму рахунку оскароносні стрічки "Трафік" та "Ерін Брокович", комерційно успішну франшизу про друзів Оушена та кілька сміливих кіноекспериментів, знову вирішив спробувати щось новеньке – зняти комедійну драму про чоловіків-стриптизерів "Супер Майк".

В центрі сюжету фільму опинився 30-річний Майкл Лейн з містечка Тампа у Флориді, який мріє про свій власний меблевий бізнес, але для запуску справи йому не вистачає грошей. Щоб здійснити свою мрію, він працює на кількох роботах, одна з яких – гарячі вечірні танці для жінок у клубі Xquisite під керівництвом легендарного стриптизера Далласа (його роль, до речі, виконав Меттью МакКонахі).

Натхненням для режисера частково послужила історія актора Ченнінга Тейтума, який, власне, і зіграв Майка Лейна у всіх трьох фільмах. Свого часу майбутній актор, маючи багатий спортивний досвід, вступив до університету завдяки футбольній стипендії. Втім, він швидко втратив інтерес до навчання, вилетів з вишу та повернувся до батьків, чим дуже їх розчарував. Після цього він перебивався різноманітними підробітками, аж поки не почав працювати у місцевому стриптиз-клубі Тампи (куди пізніше перенесли події фільму). Там юнака помітили – і так почалася його модельна кар'єра, перша танцювальна роль у кліпі Рікі Мартіна на пісню She Bangs та невеличкі ролі у кіно. Успіх же до Тейтума прийшов у 2006 році після виходу музикальної драми "Крок уперед" про балерину та вуличного танцюриста, які формують незвичайний, але успішний творчій (і не лише) тандем.

Але повернімося до Майка Лейна, відомого публіці як "Супер Майк". На відміну від Тейтума, персонаж фільму видався не таким успішним. У другій частині фільму "Супер Майк XX" 2015 року, над яким замість Содерберга працював Грегорі Джейкобс (який фактично просто скопіював перший фільм), Майк хоч і розпочав свій бізнес, але справи йшли в нього не дуже, ще й дівчина кинула. Тож він знову зібрався зі своєю командою стриптизерів та вирушив на головний "профільний" конкурс у Маямі.

Загалом, обидві картини виявилися вкрай успішними в прокаті – перша при бюджеті 7 мільйонів доларів зібрала майже 170 мільйонів, а друга – 122 мільйони з витратами трохи менше 15 мільйонів. Також критики доволі непогано оцінили першу частину, яка скоріше виявилася кар'єрною драмою, аніж легкою відвертою комедією. Другу частину оцінили трохи гірше. І ось коли про "Супер Майка" вже всі забули, він повернувся, та ще й з бюджетом близько 50 мільйонів! Причому спочатку фільм хотіли випускати лише онлайн на HBO Max, але потім вирішили, що таке варто показати на великому екрані.

Отже, у третій частині, до режисерського крісла якої повернувся сам Стівен Содерберг, глядачі побачили вже 40-річного Майкла Лейна, який через коронавірус втратив свій меблевий бізнес і так і не зміг налагодити особисте життя. Він вже давно зав'язав з танцями та тепер підробляє офіціантом на різних виїзних заходах. Загалом, сумна картинка.

Аж раптом доля підкидає йому шанс покращити життя в особі багатійки Максандри Мендози, яка саме переживає важкий процес розірвання шлюбу. Ексцентрична жінка в самому соку, бажаючи насолити своєму колишньому, який зрадив їй з асистенткою, втягує Лейна в авантюру – побачивши його танцювальні здібності (еротичні викрутаси Тейтума тривали близько 10 хвилин), запрошує Супер Майка до Лондона поставити відверту виставу в театрі її чоловіка, манірна родина якого навряд чи зацінить такі експерименти. Причому про справжні наміри підступної Макс Майк дізнається вже на місці. Тепер йому доведеться добряче потрудитися, щоб викрутитися у цій ситуації.

Персонажі та актори

Як ви вже зрозуміли, до ролі Майкла Лейна знову повернувся Ченнінг Тейтум, який з моменту виходу другої частини вже встиг ще раз попрацювати з Сордербергом у цілком гідній увазі кримінальній комедії "Удача Лохана". Варто зауважити, що 42-річний актор досі у чудовій фізичній формі та прекрасно рухається в танці.

Роль його спільниці дісталася фантастичній жінці Сальмі Хаєк, яка теж видала кілька гарячих танцювальних "па". Промотуючи фільм, 56-річна акторка поскаржилася, що до 40 років їй не хотіли давати комедійні ролі, бо вона "занадто сексуальна". Що ж, тут вона відірвалася на повну – і комедійно, і сексуально.

Водночас, багатьох глядачів хвилювало питання – чи повернуться у третій частині інші персонажі з попередніх двох фільмів. Так ось відповідаємо – ні, лише як камео. Зокрема, вже потрапивши до Лондона, Майк проведе зум-розмову з Кеном (Мет Бомер), Річчі (Джо Манганьєлло), Тарзаном (Кевін Неш) та Тіто (Адам Родрігес). Насправді, рішення не повертатися до старих персонажів можна назвати скоріше правильним, адже проблемою другого фільму багато в чому було те, що він фактично скопіював перший. Ще одне повторення точно було б зайвим (не те щоб третій фільм в принципі був обов'язковим).

Ще одне камбек-камео – Кім (Кейтлін Жерар), яка, власне, і порекомендувала Макс "замовити" Супер Майка. Це та сама скромниця, якій у першій частині Супер Майк влаштував гарячий приватний танець поліцейського на студентській вечірці в гуртожитку. Тепер вона вже, звісно, серйозна жінка, яка працює в команді юристів Максандри.

Власне, на цьому гучні імена в касті фільму закінчилися. Так, тут є ще кілька відомих британським глядачам акторів та акторок, однак більшість склали більш чи менш відомі професійні танцюристи. Найвідомішою серед них напевно є американська балерина та контемпорарі танцівниця Кайлі Ші, яка, власне, і виконала пристрасний фінальний парний танець з героєм Тейтума.

В український прокат "Супер Майк: Останній танець" вийшов одночасно з усім світом, і наразі має змішані відгуки. Так, на IMDb фільм наразі має оцінку 6 балів з 10 (це гірше першого, але краще другого). На Rotten Tomatoes він поки має 47% схвалення від критиків проти 77% від глядачів, а на Metacritic – 52 бали від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки". Варто зазначити, що критики оцінили перші дві частини вище, ніж глядачі, але у випадку з третьою ситуація поки виглядає протилежною.

Головне, що слід засвоїти перед походом на "Супер Майк: Останній танець" – це те, що фільм кардинально відрізняється від попередників. Перші два фільми, попри наявність певної кількості комедійних моментів, скоріше були похмурими, навіть трохи затягнутими драмами про невдах. Ці фільми навіть дещо дезорієнтували глядачів, що "повелися" на постери з оголеними красенями і готували себе до веселого відвертого видовища.

Загалом, перші дві частини були такими собі "пацанськими фільмами" про трудові будні стриптизерів, життя яких обмежуються оберемком невдалих стосунків, випадковим сексом, постійною нестачею грошей, гучними вечірками, наркотиками та розмовами "за життя". І купою чоловічих дуп у стрінгах.

Ось третя частина – це скоріше фільм для жінок і про жінок. Саме задоволення жінок цього разу стоїть у центрі сюжету. З одного боку, є героїня Макс – жінка, яка вийшла заміж за багатого чоловіка, але в підсумку щасливою не стала. Протягом багатьох років подружнього життя вона пристрасно бралася за купу проектів, жоден з яких не доводила до кінця. Зустріч з Майком допомогла їй краще пізнати себе і нарешті вирішити, що для неї дійсно є важливим.

З іншого боку, є вистава "Сходження Ізабель", за мотивом якої Майк має поставити осучаснене, більше екстравагантне шоу. Це доволі успішна, але вже морально застаріла костюмована драма про юну леді, яка має обрати собі чоловіка – багатого старого мудака чи бідняка, який її дійсно любить. Втім, жіноча частина персонажів "Супер Майка" швидко приходить до думки – а чому взагалі жінка має вибирати, якщо вона може отримати все? Наші героїні хочуть, щоб кожна жінка, яка прийде на оновлену виставу, отримала задоволення. Власне, напевно, таку мету і мав фільм.

При цьому в новій частині більше танцю, ніж стриптизу. Тут навіть стрінги жодного разу не показали. Ті, хто полюбляє танцювальні фільми, будуть задоволені, усім танцюристам дійсно варто поплодувати. Окрема подяка за номер під пісню The Dandy Warhols "Boys Better". Ну і фінальний танець Майка теж вийшов дуже навіть гідним. Ні, ми не вмикаємо режим моралістів, повірте, гарячих викрутасів і тут вистачало, але вони якісь менш вульгарні були.

З іншого боку, "Супер Майку 3" дорікають, що в ньому франшиза втратила глибину, стала занадто простою. Але, знаєте, можливо, насправді це саме те, що в наші буремні часи потрібно жінкам в кінозалі – ненапряжна історія-казка для жінок будь-якого віку і соціального статусу в оточенні купи напівоголених мускулистих тіл танцюристів (нехай пробачать нас за сексуальну об'єктивацію).

Загальна оцінка – 6,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів лютого 2023 року.