Чим обробити яблуню від парші / фото ua.depositphotos.com

Парша - це грибкове захворювання дерев, яке проявляється в появі бурих плям на різних частинах рослини і в деформації плодів. Найбільш поширена парша яблунь і груш, хоча іноді хворіють і інші дерева. Грибок не робить фрукти токсичними, але сильно знижує врожайність саду, оскільки вага і кількість плодів зменшується.

УНІАН розповість, чим обробити яблуні і груші від парші, щоб позбутися від грибка. Раніше ми писали про ще одне поширене захворювання саду - моніліоз дерев.

Чим обприскати дерева від парші - хімічні засоби

Найбільш ефективні проти парші хімічні препарати, але їх потрібно використовувати строго за інструкцією. Не перевищуйте концентрацію препарату, інакше він проникне в плоди дерев.

Відео дня

Найбільш ефективними проти парші вважаються такі фунгіциди, як Фітоспірин, Тіовід, Скор, Ридоміл, Хом, Нітрафен, Цинеб, бордоська суміш та інші. Зазвичай препарат потрібно розвести з водою.

Весняна обробка яблунь від парші проводиться після опадання квіток. Влітку сад обприскують від інфекції приблизно раз на 15-20 днів. Якщо літо видалося дощовим, то обробки слід проводити частіше, оскільки парша обожнює вологу погоду і швидко розростається.

За 30 днів до дати передбачуваного збору врожаю обробку дерев слід припинити. А після збору врожаю обприскати сад ще раз. Також обробіть землю під деревами, щоб знищити інфекцію.

Як ще можна допомогти дереву

Обприскування дерев від парші поєднуйте з обрізанням хворих гілок. Виріжте гілки, на яких найбільше хворих плодів і листя. Регулярно прибирайте з землі опале плоди і листя, уражені грибком, оскільки вони переносять інфекцію.

Як запобігти появі парші - заходи профілактики

Якщо ваш сад часто уражається паршею, то виводити її доведеться щороку. Але є способи знизити ймовірність появи захворювання в майбутньому.

Для цього можна висадити в саду особливі сорти дерев, які несприйнятливі до парші. Стійкість до цього захворювання визначається генетично. Селекціонери штучно виводять сорти фруктів, які не бояться цього грибка.

Також восени обов'язково прибирайте опале листя і плоди подалі від саду, оскільки інфекція живе і зимує на них, а навесні "переселяється" назад на дерева.

При висаджуванні саду не садіть поруч однакові види дерев. Кожне дерево уражається окремим сортом парші.

Ще один метод профілактики - розріджена посадка дерев. Дотримуйтесь дистанції як мінімум в 5 метрів між саджанцями, і вони будуть рідше заражати один одного паршею.

Вас також можуть зацікавити новини: