Григорій Чапкіс - чим запам’ятався відомий хореограф / фото facebook.com/chapkis

У неділю, 13 червня, помер відомий український хореограф Григорій Чапкіс. Він пішов із життя у віці 91 року.

Григорій Чапкіс: біографія

Григорій Чапкіс народився 24 лютого 1930 року в Кишиневі. До Києва його родина потрапила у 1944 році, повертаючись з евакуації. Тут юний Григорій працював будівельником на відбудові Хрещатику, а у 1945 році вступив на навчання до залізничного училища.

Професійним танцюристом став у перші повоєнні роки, коли йому було 16 років. Так, у 1945 році Григорій долучився до ансамблю пісні й танцю "Трудові резерви", у складі якого виступав перед представниками радянської верхівки: Сталіним, Ворошиловим, Кагановичем.

Згодом закінчив Київський інститут культури та студію при оперному театрі.

Читайте також63-річна мама Дана Балана покрасувалася у короткій сукні на тлі маків (відео)Після цього Чапкіс працював хореографом у театрі імені Івана Франка в Києві.

У лютому 1946 року його зарахували артистом балету в Державний ансамбль пісні і танцю України під керівництвом Л. Д. Чернишової, який згодом прославився як Ансамбль ім. Вірського. Цьому художньому колективу Григорій Чапкіс віддав багато років, пропрацювавши до 1972 року й об’їхавши з ним понад 70 країн світу.

Крім того, він був головним майстром танцю Віденського балу, суддею телевізійного шоу "Танці з зірками" на телеканалі "1+1", а також керував власною школою танців.

Григорій Чапкіс – народний артист України, лауреат багатьох міжнародних конкурсів, художній керівник низки хореографічних ансамблів. У лютому 2020 року президент України Володимир Зеленський нагородив Чапкіса орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Чапкіс був одружений чотири рази, у нього двоє дітей. Учетверте він женився у 2020 році. Відомо, що дружина хореографа молодша за нього на 52 роки.

Причина смерті Григорія Чапкіса

У грудні 2020 року Чапкіс був госпіталізований до лікарні з двобічною пневмонією, тест на коронавірус при цьому показав негативний результат.

Наприкінці місяця хореографа виписали з лікарні. Проте вже 6 січня Григорія Чапкіса повторно госпіталізували. У коментарі журналістам сам Чапкіс розповів, що лікарі визнали його стан небезпечним і направили на лікування в "Феофанію".

12 січня легендарного хореографа знову виписали з лікарні. Сам Чапкіс був налаштований на те, щоб "розходитися, повернути собі форму". У лютому він знову потрапив до реанімації. У хореографа скувало спину і ноги.

13 червня 2021 року стало відомо про смерть відомого українського хореографа Григорія Чапкіса. За словами сина хореографа Грега, танцюрист пішов з життя через вік.

Вас також може зацікавити: