Ілюстрація / REUTERS

Російське слідство планує перевірити справність артилерійських установок малих броньованих артилерійських катерів «Нікополь» і «Бердянськ», захоплених у листопаді 2018 року.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов в Facebook.

«У четвер і п'ятницю продовжилися слідчі дії щодо військовополонених українських моряків. За ці два дні слідчі ознайомили адвокатів і військовополонених моряків Володимира Терещенка, Сергія Цибізова і Андрія Оприска з постановами про призначення нової технічної експертизи. Цього разу СУ ФСБ вирішило перевірити працездатність артилерійських установок МБАК «Нікополь» і МБАК «Бердянськ», - сказано в повідомленні.

Відео дня

За словами Полозова, адвокати заявили клопотання про долучення доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в якій захоплені моряки визнаються військовополоненими.

Він також зазначив, що в найближчі два тижні з постановами про призначення технічної експертизи буде ознайомлено всіх 24 військовополонених українських моряка та їх адвокатів.

Читайте такожМосковський суд з другої спроби визнав «законним» продовження арешту чотирьом українським морякам (фото)

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

Суд у Москві продовжив строки арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.

З 7 по 21 березня російське слідство призначило психіатричну експертизу всім 24 військовополоненим українським морякам.