Президент України Петро Порошенко призначив ще 75 суддів Касаційного адміністративного суду, Касаційного господарського суду, Касаційного кримінального суду та Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду.

Церемонія приведення суддів до присяги транслювалась на сторінці Порошенка у Facebook.

Відео дня

Текст указу оголосив заступник глави Адміністрації президента Олексій Філатов.

Згідно з документом, Порошенко призначив 25 суддів у Касаційний адмінсуд, 15 - у Касаційний господарський суд, 13 - у Касаційний кримінальний суд та 22 - у Касаційний цивільний суд.

Після цього відбулася церемонія складення присяги суддями, призначеними на посаду судді вперше.

Перед початком церемонії Порошенко наголосив, що відсьогодні Верховний суд працюватиме практично у повному складі.

Він підкреслив, що суд щодня виносить рішення, в тому числі й ті, що стосуються президента, уряду, парламенту.

Читайте такожЗМІ назвали претендентів на пост глави Антикорупційного суду

«Сьогодні Верховний суд є взірцем для інших судів – і щодо відкритості, і щодо комунікацій із журналістами, суспільством, і щодо мови судових рішень. Так, судові рішення можуть і мають бути зрозумілими людині без юридичної освіти», - наголосив глава держави.

За його словами, за півтора роки роботи Верховний суд дійсно пройшов надзвичайний шлях, і темп був надшвидким.

«Саме тому, наголошую, ми маємо позитивні результати. Верховний суд є прикладом для судової системи як за змістом рішень, так і за інтенсивністю роботи», - додав Порошенко.

Президент підкреслив, що суди мають виконати багато завдань.

«Чимала їх кількість лежить на плечах суддів Верховного суду. Це і забезпечення єдності та прогнозованості судової практики, і завершення розгляду багатотисячних залишків справ, рішення по яких вже зачекалися наші громадяни. Та, насамперед, це захист прав і свобод громадян - простої людини, тієї, що прийшла в суд шукати захист та справедливість. І Верховний суд – це останній та головний рубіж верховенства права в нашій країні», - наголосив президент.

Глава держави побажав присутнім бути гідним високого звання судді, бути людяним та справедливим.

«Тільки так ми збудуємо справедливу правову Україну, де закон – єдиний для всіх і найважливіший за все», - впевнений Порошенко.

Довідка УНІАН. 30 вересня 2016 року з набранням чинності змін до Конституції в частині правосуддя та закону «Про судоустрій і статус суддів» в Україні стартувала судова реформа. Відповідно до цих змін, Верховний суд став вищим судом в Україні, а його склад сформований із суддів, обраних виключно за результатами відкритого конкурсу.

10 листопада 2017 року президент призначив суддів оновленого Верховного суду. 11 листопада судді у присутності президента склали присягу.

15 грудня 2017 року новий Верховний суд розпочав роботу.