Могеріні зазначила, що Євросоюз ніколи не припиняв працювати над повною реалізацією Мінських угод / фото УНІАН

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні очікує, що погоджена так звана “формула Штайнмаєра” може посприяти “певному прогресу” у реалізації Мінських угод усіма сторонами.

Про це Могеріні заявила під час дебатів у Європарламенті щодо ситуації в Україні.

“Ми ніколи не маємо забувати, що Україна досі страждає від порушення її суверенітету і територіальної цілісності. Крим – Україна, Донбас – це Україна, і Європейський Союз продовжить зберігати цю позицію найбільш недвозначним і об’єднаним чином”, - заявила Могеріні. 

Відео дня

При цьому вона зазначила, що Євросоюз ніколи не припиняв працювати над повною реалізацією Мінських угод, і що завжди в ЄС вдавалося зберігати єдність щодо цього питання.

Читайте такожЄвросоюз найбільше інвестував в Україну у порівнянні з іншими партнерами – Могеріні

“Нам завжди вдавалося зберігати єдність щодо цього, і я пишаюся цим, оскільки це було і досі є правильним вчинком. І я впевнена, що ми продовжимо зберігати нашу єдність у прийдешні роки”, - заявила верховний представник ЄС.

Також вона зазначила, що в останні тижні спостерігалися певні важливі зрушення в “нормандському форматі” та Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі.

“Результат зустрічі Тристоронньої контактної групи, яка відбулася у Мінську 1 жовтня, щодо так званої “формули Штайнмаєра” – це крок, який, як можна сподіватися, приведе до певного прогресу на шляху повного втілення Мінських угод усіма сторонами”, - наголосила Могеріні. 

Читайте такожЄвросоюз продовжує закликати Росію звільнити усіх українців – Могеріні

У цьому зв’язку вона сказала, що Мінські угоди залишаються центральним елементом для досягнення довгострокового мирного урегулювання конфлікту на сході України, і зокрема для припинення бойових дій і для припинення страждання людей. 

“Це має вирішальне значення для зміцнення прогресу у розведенні і спорудженні мосту у Станиці Луганській. І ми потребуємо тривалого режиму припинення вогню для досягнення остаточної мети - відновлення контролю України над усією її територією”, - наголосила Могеріні

Крім того, вона сказала, що ЄС ніколи не припиняв підтримувати роботу “нормандського формату”, Тристоронньої контактної групи та ОБСЄ. 

“І продовжимо цю роботу до того часу, поки суверенітет і територіальна цілісність України не будуть повністю відновлені”, - підсумувала Могеріні.