У Києві відкрилося чергове засідання Ради / фото УНІАН

Відкрилося чергове пленарне засідання другої сесії Верховної Ради України.

Читайте такожКомітет Ради підтримав арешт нардепа Дубневича

Депутати, серед іншого, розглядали питання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Дубневича Ярослава Васильовича».

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне подання з трибуни представляє генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня генпрокурор Руслан Рябошапка направив у Верховну Раду подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата дев'ятого скликання Дубневича.

Пізніше генпрокурор уточнив, що просить парламент також дати згоду на затримання і взяття під варту Дубневича. У ГПУ зазначили, що зібрано достатньо доказів для повідомлення йому про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). За версією слідства, ці діяння спричинили збитки в розмірі 93 млн 277 тис. грн.

За даними ГПУ, будучи головою Комітету ВР з питань транспорту, Дубневич був обізнаний про фінансовий стан ВАТ «Укрзалізниця», зокрема його потреби при проведенні державних закупівель, а також мав вплив на засновників і посадових осіб ПАТ, яке є єдиним виробником стрілочних переводів, башмакоскидувачів, пристроїв зрівняльних, рамних рейок, хрестовин,контррельсовых рейок і комплектів роздільного скріплення.

Докази свідчать про те, що Дубневич зі спільниками вивчив попит і ціни на ринку стрілочних переводів і прийняв рішення заволодіти коштами філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця». Зокрема, слідство вважає, що кошти були отримані контрольованими народним депутатом та його спільниками юридичними особами шляхом узгодженого завищення ціни за реалізації стрілочної продукції на адресу філії, при цьому народний депутат неодноразово використав своє службове становище в інтересах пов'язаних з ним осіб. Надалі грошові кошти були використані спільниками за своїм розсудом.