Суд перейшов до стадії судових дебатів / УНІАН

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко не виключає, що народному депутату Ярославу Дубневичу, підозрюваному в заволодінні коштами «Укрзалізниці» шляхом зловживання службовим становищем, можуть вручити ще одну підозру.

Як передає кореспондент УНІАН, суд перейшов до стадії судових дебатів, в ході яких прокурор попросив суд задовольнити клопотання САП, взявши Дубневича під варту з можливістю внесення застави в розмірі 93 млн грн.

Прокуратура наполягає, що перебуваючи на свободі, Дубневич матиме змогу схилити свідків та інших підозрюваних до зміни показів, відмови від показів. «Ми вважаємо, що сьогодні здійсниться розслідування щодо інших можливих обставин, в тому числі, перевіряючи діяльність групи підприємств, пов’язаних з ТОВ "Корпорація КРТ" в межах інших кримінальних правопорушень. Тому не виключено, що можливо буде оголошено підозру ще по інших епізодах злочинної діяльності», - сказав прокурор.

Відео дня

Своєю чергою, адвокат Станіслав Пелюк попросив суд відмовити в задоволенні клопотання прокурора. На думку адвоката, Дубневичу взагалі не можна обирати будь-якого запобіжного заходу, оскільки, на його думку, підозра Дубневичу не є обґрунтованою.

Разом з тим він додав, що якщо суд не погодиться з цим, то Дубневичу потрібно обрати найм’якший запобіжний захід – особисте зобов’язання або ж особисті поруки народних депутатів.

Як повідомляв УНІАН, 31 жовтня Верховна Рада підтримала подання генерального прокурора Руслана Рябошапки про надання згоди на притягнення Дубневича до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За даними Генпрокуратури, перебуваючи на посаді голови Комітету ВР з питань транспорту, Дубневич був обізнаним про фінансовий стан ПАТ «Укрзалізниця», зокрема його потреби при проведенні держзакупівель, а також мав вплив на засновників та посадових осіб ПАТ, яке є єдиним виробником стрілочних переводів, башмакоскидачів, пристроїв зрівнювальних, рамних рейок, хрестовин, контррейкових рейок та комплектів роздільного скріплення.

Читайте такожСправу українського екс-міністра Рудьковського передали до Московського суду

Докази свідчать про те, що Дубневич зі спільниками вивчив попит і ціни на ринку стрілочних переводів та прийняв рішення заволодіти коштами філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця». За версією слідства, ці діяння спричинили збитки у розмірі 93 млн 277 тис. грн.

Слідство вважає, що кошти були отримані контрольованими Дубневичем та його спільниками юридичними особами через узгоджене завищення ціни під час реалізації стрілочної продукції на адресу філії, при цьому народним депутатом неодноразово було використано своє службове становище в інтересах пов’язаних з ним осіб. В подальшому грошові кошти були використані спільниками на власний розсуд.

Дубневичу інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Прокурор САП наполягає на застосуванні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 93 млн гривень застави.

Дев’ятеро народних депутатів, зокрема, Ігор Палиця, Віктор Балога, Віктор Бондар, Тарас Батенко, Антон Кіссе заявили про готовність взяти Дубневича на поруки.