Рум'яні цибульні оладки цибульники - одна з найсмачніших страв української кухні. Готують їх по всій Україні, але у Львові вони стали гастрономічною родзинкою міста. Цибуля в цибульниках стає м'яким і зовсім не гірким. Після дегустації страви багато хто навіть не зрозуміє, з чого вона приготована. Цибульники прийнято подавати до борщу замість хліба, або просто їсти зі сметаною.
Раніше ми розповідали, як приготувати український десерт - шуліки з медом.
Класичні цибульники
Інгредієнти:
- цибуля - 500 г;
- борошно - 100 г;
- яйця - 2 шт.;
- розпушувач для тіста - 1 ч. л.;
- сіль - 1 ч. л.;
- перець, спеції за смаком;
- соняшникова олія - 3 ст. л.
Щоб цибуля не пекла очі, замочіть половинки цибулин у холодній воді на 10 хвилин. Цибулю дрібно нарізати, викласти в миску, посолити і поперчити. Перемішайте цибулю, щоб вона пустила сік. Залиште маринуватися на 15 хвилин.
Розбийте три яйця і збийте виделкою. З'єднайте цибулю зі збитими яйцями. Борошно змішати з розпушувачем і просіяти кілька разів. Перемішати борошняну суміш з цибулею. Тісто буде досить рідким.
Добре розігріти сковороду з олією. Викласти на гарячу сковороду цибульники ложкою. Обсмажувати з кожного боку по 4-5 хвилин на невеликому вогні. Якщо цибуля всередині сира - накривайте цибульники кришкою на час смаження.
Цибульники на дріжджах
Інгредієнти:
- цибуля - 4 шт;
- яйця - 2 шт.;
- борошно - 200 г;
- цукор - 0,5 ч. л.;
- вода - 100 мл;
- дріжджі сухі - 7 г;
- сіль, приправа за смаком;
- олія для смаження.
Дріжджі розчинити у воді з дрібкою цукру. Залишити приблизно на 10 хвилин, щоб відбулася реакція. До дріжджів додати яйця, сіль, приправу. Всипати просіяне борошно. Цибулю дрібно нарізати і вмішати в тісто. Тісто залишити на 30 хвилин в теплому місці. Підсмажити цибульники на розігрітій сковороді з маслом по 3-4 хвилини з кожного боку.