
Карамель - це класичний французький десерт з паленого цукру і вершків. Це універсальний соус для десертів, тістечок, тортів і попкорну. Також карамель можна їсти як самостійний десерт до чаю або використовувати для прикрас і карамельних цукерок. При приготуванні ласощів важливо вчасно зняти цукор зі сковороди. Якщо знімете занадто рано - карамель зацукриться, а якщо занадто пізно - підгорить.
Домашня м'яка карамель
- Цукор - 200 г.
- Вершки 35% - 180 г.
- Вершкове масло - 100 г.
У каструлю або сотейник з товстим днем насипати цукор тонким шаром. Поставити на плиту на дуже маленький вогонь. Зачекайте поки цукор розтане і не перемішуйте його. При перших ознаках плавлення цукру нахиляйте каструлю в різні боки, щоб він сам перемішувався. Тримайте на вогні поки весь цукор не розплавиться і не стане золотисто-бурштинового кольору. Карамель не повинна сильно кипіти.
Читайте такожНіжна панна котта: рецепт класичного італійського десертуУ каструлю поступово вливайте підігріті вершки, помішуючи їх ложкою. Маса почне шипіти і пінитися - так і повинно бути. Тримайте карамель ще 10 хвилин на вогні і постійно помішуйте, інакше вона підгорить. Гарячу карамель процідити через ситечко, додати нарізане вершкове масло і перемішати до однорідності. Тепер карамель готова. У гарячому вигляді вона рідка, а в холодному - густа. Зберігати її можна в банці в холодильнику.
Рецепт солоної карамелі

- Велика морська сіль - 4 г.
- Цукор - 150 г.
- Вершки 35% - 260 мл.
- Вершкове масло - 15 г.
Карамель в цьому рецепті виходить рідкою як соус. Для густої карамелі цукру повинно бути у два рази більше, ніж вершків.
Ківш поставте на маленький вогонь, влийте вершки і залиште повільно грітися. Інший ківш з товстим дном поставте на середній вогонь, насипте цукор і додайте 2 столові ложки води. Залиште суміш на вогні, щоб цукор розчинився і придбав коньячний колір. Помішувати карамель не треба, замість цього ківш потрібно нахиляти в різні боки.
У цукор влийте гарячі вершки і помішуйте 1 хвилину. Додайте половину солі і перемішуйте ще 3 хвилини. Спробуйте карамель і за смаком додайте ще солі. Готову карамель перелийте в банку і зберігайте в холодильнику.
Тверда карамель для льодяників і прикрас
- Цукор - 6 ст. л.
- Вода - 2 ст. л.
- Оцтова есенція - 3 мл.
- Лимонна кислота - 2 г.
У товстостінному посуді залити цукор водою, поставити на маленький вогонь і розігрівати, поки цукор повністю не розчиниться. Варити сироп 10 хвилин і постійно помішувати. Додати оцтову есенцію і лимонну кислоту, перемішати. Посуд з карамеллю опустити в холодну воду.
Відразу сформувати з карамелі прикраси, розлити по формах або занурити в неї фрукти. Для виготовлення прикраси візерунок з карамелі наносять на змащений олією папір для запікання. Після охолодження візерунок можна знімати.
Вам також може бути цікаво: