У рейтинг проривних наукових відкриттів потрапили дослідження розвитку клітин ембріонів\ www.dsnews.ua

Один з найавторитетніших наукових журналів, Science опублікував список найбільш значних досліджень 2018 року.

Читайте такожПрорив у медицині: бельгійські вчені створили вакцину проти віруса Зіка

У рейтинг проривних наукових відкриттів потрапили дослідження розвитку клітин ембріонів, схвалення ліків, які пригнічують мутовані гени (препарат на основі РНК-інтерференції), виділення ДНК з останків жінки, яка жила 50 тис. років тому, що довело схрещування двох видів стародавніх людей - неандертальців і "денисівців" ("денисівські люди"). Ще одним відкриттям стало виявлення кратера діаметром 31 км під льодами Гренландії - на думку вчених, його міг залишити метеорит, передає kommersant.

Відео дня

Також у рейтинг потрапили соціально значущі дослідження: розкриття серії зґвалтувань і вбивств в Каліфорнії в 1970-1980-х роках - генетики допомогли поліцейським зіставити докази з місць злочинів із зразками генеалогічної бази ДНК (GEDMatch). Цей спосіб допоміг спочатку обчислити родичів підозрюваного, а потім серійного вбивцю. Злочинцем виявився поліцейський Джеймс Джозеф де Анджело. У список важливих досліджень потрапила доповідь про сексуальні домагання щодо жінок в академічній сфері. Результати показали, що більше 50% жінок-викладачів і персоналу університетів, а також 20-50% студенток ставали жертвами сексуальних домагань, у тому числі із застосуванням насильства.

Редакція журналу Science також назвала головні провали 2018 року. У їхнє число потрапили пожежа, яка знищила 200-річний музей в Бразилії, ситуація з глобальним потеплінням, а також заява китайського вченого про редагування геному, завдяки чому народилися близнюки, стійкі до ВІЛ-інфекції, що викликала суперечки в академічному середовищі.