twitter.com/NobelPrize

Лауреатами в 2016 році стали американець Девід Таулес, британець Данкан Халдейн і шотландець Джон Костерліц, повідомляється на сайті премії. Таулес отримає половину премії, Халдейн і Костерліц – по чверті.

Вчені отримали премію за теоретичні відкриття в топологічних фазових переходах і топологічних фазах матерії. Нобелівські лауреати використовували передові математичні методи при вивченні незвичайних фаз або станів матерії.

Читайте такожВчені виявили ще одну корисну властивість кориці

Відео дня

Роботи вчених дозволили фізикам краще описати такі явища як надпровідність, надплинність і магнетизм двовимірних матеріалів (атомарно-тонких шарів). Зокрема, Таулес і Костерліц змогли математично пояснити, чому надпровідність (майже повна відсутність електричного опору) проявляється тільки при дуже низьких температурах, а при нагріванні - зникає.

3 жовтня Нобелівську премію з медицини і фізіології отримав японець Йосинори Осумі за дослідження в області механізмів аутофагії ("самопоїдання") клітин.

Читайте такожБританські вчені заявили про те, що повністю вилікували дорослого чоловіка від ВІЛ-інфекції

У своїй ключовій дослідженні 1993 року вчений назвав 15 генів, що мають особливе значення для аутофагії і допоміг краще зрозуміти, як клітина переробляє свій вміст. Автофагія має найважливіше значення для клітинної фізіології і здоров'я людини – наприклад, цей механізм активує імунну відповідь на вплив вірусів і внутрішньоклітинних бактерій.

Розмір Нобелівської премії - 8 млн шведських крон. Премію з фізики вручили в 108-й раз, перших лауреатів оголосили в 1901 році.