14 жовтня відзначають День захисника України / УНІАН

В Україні вчетверте відзначають День захисника. Свято є державним, а з 2015 року ще й вихідним днем.

У 2018 році День захисника України припадає на неділю, 14 жовтня, вихідний день переноситься на понеділок, 15 жовтня.

Про бажання перенести святкування Дня захисника вітчизни з 23 лютого на 14 жовтня президент України Петро Порошенко заявив під час своєї промови на День Незалежності України в 2014 році.

Відео дня

Читайте такожСьогодні відзначається День захисника України (відео)

Український інститут національної пам'яті підтримав ініціативу президента відзначати День захисника України на Покрову, обґрунтовуючи це традицією частування українського війська саме в цей день.

14 жовтня так само традиційно вважається днем заснування Української повстанської армії (УПА) — військово-політичного підрозділу Організації українських націоналістів (ОУН).

День захисника України можна назвати одним з найважливіших свят для нашої країни в році. Це свято заснували на тлі загальної декомунізації і збройного конфлікту з Росією в Україні.

Читайте такожПокров Пресвятої Богородиці: найкращі поздоровлення на свято

Вперше це свято набуло гасла "Сила нескорених". У 2015 році президент України заявив, що люди, які захищають кордони і суверенітет України демонструють силу нескорених. На його думку, це свято має стати таким же важливим, як і Новий рік, Різдво, чи Великдень.

У 2015-му році Петро Порошенко сказав наступне: "14 жовтня, Покрови Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни. Тому минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чужий, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта, я природно зупинив свій вибір на 14 жовтня".

Дата Дня захисника України обрана не випадково. Також 14 жовтня відзначають День українського козацтва, а козаки були славними воїнами і захисниками рідної землі.