8 століть тому на українців постійно нападали сусіди, здійснювали набіги кочовики. На цьому тлі і виникло козацтво - чоловіки гуртувалися для захисту своєї землі.

З часом козаки утворили Запорізьку Січ, яка стала адміністративним центром козацтва.

Читайте такожСьогодні відзначається День захисника України (відео)

Серед козаків протягом століть панували демократизм, жорстка ієрархія і дисципліна. Вищим органом влади на Січі була рада, яка для походів обирала Гетьмана.

На початку 17-го століття козаки наводили страху на сусідів і успішно громили турків на морі. Згодом козаки повстали проти поляків, вимагаючи незалежності.

Після кровопролитної війни у середині 17-го ст. козаки отримали власну державу – Гетьманщину. Але проіснувала вона недовго - гетьман Хмельницький був тоді змушений піти на союз із Москвою.

За цей мир козакам довелося поплатитись - після 20 років існування Гетьманщина розкололась. Відбулася громадянська війна між Правобережною і Лівобережною Гетьманщиною. Згодом ослаблена війною українська держава опинилася під повним контролем Москви. А через 100 років Гетьманщини не стало - козацтво ліквідували, а Січ спалили.

Про державність українці забули більше, ніж на два століття.

Сьогодні Кремль видає за "козаків" ряджених прихвостнів, крадучи українську історію.

Однак справжніми козаками сьогодні є українські військові на Донбасі. Вони захищають нашу землю, як і багато століть тому.