Стало відомо, коли українцям покажуть томос / Адміністрація Президента України

На Різдво 7 січня у Софійському соборі за участю президента України Петра Порошенка і митрополита Київського і всієї України Епіфанія відбудеться літургія, на якій продемонструють томос про надання автокефалії Православній церкві України (ПЦУ).

Читайте такожВселенський патріарх Варфоломій закликав очільників автокефальних церков визнати ПЦУ

Про це повідомляється на сторінці митрополита Епіфанія у соціальній мережі Facebook.

Відео дня

«На свято Різдва Христового в давній святині українського народу – святій Софії Київській – предстоятель Православної церкви України блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить Божественну літургію святого Василія Великого. Його Блаженству співслужитиме єпископат і духовенство об’єднаної церкви», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що богослужіння розпочнеться 7 січня о 10:00. У спільній молитві запланована участь президента України, голови Верховної Ради України, народних депутатів України, членів Кабінету міністрів України, української інтелігенції, капеланів та волонтерів. «Знаковість та історичність цього богослужіння полягатиме в тому, що в цей день український народ відзначатиме не лише спасительну подію народження у світ Богонемовляти, але й відродження та утвердження єдиної помісної Української православної церкви», - сказано у повідомленні.

Так, зазначається, що під час літургії видимим знаком підтвердження церковної автокефалії й незалежності буде томос – документ, який Вселенський патріарх Варфоломій 6 січня передасть митрополиту Епіфанію.

Вхід до собору Святої Софії та на його територію під час богослужіння буде обмежений. Віряни матимуть змогу спостерігати за літургією з великого екрану на Софійській площі. «Після літургії томос буде перенесено для загального огляду в трапезний храм Софії Київської (Мала Софія), де кожний бажаючий зможе його побачити в будь-який день з 8:00 до 18:00. Вхід до трапезного храму Софії Київської, де зберігатиметься томос, вільний», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України, який 6 січня 2019 року отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.