Президент підкреслив, що вчорашній собор - це тільки початок будівництва нової церкви / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко заявив, що Об'єднавчий собор став лише початком створення нової Православної церкви України.

Читайте такожСтала відома офіційна назва нової церкви в Україні

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко сказав на прес-конференції в Києві.

Відео дня

"Ми створюємо українську церкву з любов'ю і відкритістю. Чекаємо там всіх. Впевнений, що так і буде. Вчорашній собор - це лише початок будівництва нової церкви. Їй є куди розширюватися і куди рости", - заявив Порошенко.

Він зазначив, що для створення нової церкви необхідний тривалий період, але час і логіка історичного процесу все одно візьмуть своє.

"Крім того, що автокефальна православна церква не є російською, вона є українською, вона тепер отримала канонічне визнання від центру світового православ'я. Точно впевнений, що з двома такими перевагами вона неминуче стане об'єктивно сильним центром тяжіння для єпископів, священиків і мирян. Немає жодної потреби когось тягнути туди силою, тільки добровільно", - додав президент.

"У кожного своя дорога до Бога, і це не справа приватної політики - вказуючим перстом кому і де молитися", - додав він.

За словами президента, не справа світської влади визначати кому, як і куди передавати монастирі.

"Більше того, я не просто буду займати нейтральну позицію, а буду категорично проти цього, тому що це порушує міжконфесійні відносини і світ, і може повністю дискредитувати ідею створення помісної церкви", - заявив Порошенко.

"Разом з тим, може бути воля громадськості, і в законах будуть прописані відповідні процедури. Наскільки мені відомо, вже є відповідні законодавчі ініціативи у Верховній Раді. Це все повинно бути впорядковано, і всі повинні знати, яким чином за законом їм діяти", - додав глава держави.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні.

Вселенський патріарх Варфломей підтвердив, що 6 січня 2019 року вручить предстоятелю Православної церкви митрополиту Київському і всієї України, блаженнійшому Єпіфанію томос про автокефалію.