Психологи вважають, що різкі висловлювання в соцмережах - це банальний стрес / фото УНІАН

Другу добу не згасають пристрасті в соцмережах, де незадоволені результатами першого туру юзери різко висловлюються тих, хто підтримує "не того" кандидата.

За емоціями користувачі Інтернету часто не добирають слів і переходять до погроз, йдеться в сюжеті ТСН.

Опонентів часто називають "ідіотами", "бидлом", "шлаком" та "худобою". Лідери думок більш стримані, але й вони дозволяють собі невластиві зазвичай оцінки.

Політолог і телеведучий Тарас Березовець вранці в понеділок вирішив, що половина жителів України - не громадяни. "Є частина людей, які є громадянами, які усвідомлюють відповідальність за свій вибір. А люди, які є населенням. От "жовті жилети" у Франції є типовим населенням. Це так звані "желудочніки", які думають своїм шлунком", - пояснив він.

Читайте такожОрієнтовані на Порошенка лідери думок влаштували цькування виборців Зеленського і взяли курс на розкол

Критичною точкою стає допис журналіста-переселенця з Росії Айдера Муждабаєва - він пише про зрадників, готовність розстрілювати і про втрату 6-8 областей. Цей пост видалив Facebook, але і сам автор уже визнає, що переступив межу. "Хочу попросити пробачення за цей пост. Звичайно, я не мав на увазі жодних масових розстрілів, громадянської війни, розколу - це якраз те, чого я боюся. І хотів показати якраз небезпеку такого розвитку країни. Але це мене жодним чином не виправдовує", - наголосив він.

Ближче до обіду активізуються дописувачі, які вважають неприпустимим ображати людей, бо ті мають право на власний вибір, навіть якщо він дуже не подобається іншим. "Треба дуже спокійно і виважено, з повагою всім поставитися до вибору країни, чітко усвідомити Петру Олексійовичу і всій його команді, що пану Зеленському треба підніматися до рівня президента, а не президенту і його команді опускатися до рівня шоумена", - вважає кандидат юридичних наук та екс-заступниця голови ЦВК Марина Ставнійчук.

Журналіст Юрій Бутусов у своєму дописі наводить результати виборів на спецдільницях, де голосували військові на передовій, а в коментарях розгортається дискусія про те, чим є високі показники Зеленського - виявом демократії та відсутності тиску на військових чи поганою роботою командирів із особовим складом. "Теза, яка розкручувалася пропагандою президента, що вся армія за Порошенка, виявилася хибною. В армії теж є різні думки і різне бачення. І така агресивність мобілізувала як і прихильників Порошенка, так і противників", - вважає Бутусов.

Читайте такожСоціолог пояснила, чим небезпечна для України "монополія Порошенко на патріотизм"

Поділ на "правильних" і "неправильних" українців і зрештою розкол країни - загроза, яка налякала користувачів соцмереж. Та психологи побачили в цьому суто психологічні симптоми.

"Люди, котрі спілкуються на Facebook, вважають себе учасниками якогось елітного клубу, де всі мають думати так само, як вони. І тут найбільша проблема – всіх, хто думає не так, вони банять, тим самим позбавляючи себе можливості плюралізму думок", - звертає увагу психолог Катерина Гольцберг. Нічого страшного, на її думку, не відбулося - просто користувачі соцмереж вибралися зі своїх коконів і реальність їм не сподобалася.

Психологи вважають, що це банальний стрес: "Будь-яка травма переживає кілька стадій. Перша - це заперечення, друга - гнів, третя - торг, четверта - депресія, п’ята - прийняття. Ось до прийняття потрібно дійти. Почнуть видаляти пости, говорити "я інше мав на увазі".