Четверо екс-"беркутівців" підозрюються у вбивствах "євромайданівців" / фото УНІАН

Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисту на ухвалу Святошинського районного суду щодо продовження дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Сергію Зінченку, Павлу Аброськіну, Олександру Маринченку та Олегу Янішевському, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Як передає кореспондент УНІАН, під час засідання прокурори заявили про ризики ухилення всіх чотирьох від слідства й суду та їхньої можливої втечі з України у разі пом'якшення їм запобіжного заходу.

Читайте такожРозстріли на Майдані: Луценка, Кличка і Пашинського викличуть на допити

Відео дня

Позицію прокурорів підтримала і представник потерпілих Євгенія Закревська. Сторона обвинувачення під час засідання неодноразово заявляла про те, що раніше запобіжні заходи пом'якшили стосовно десятків підозрюваних екс-"беркутівців". За даними, які прокурори отримали від російських відомств, 21 із них втекли до Росії та отримали російське громадянство, в тому числі, й командир спецпідрозділу "Беркут", а ще трьом, як мінімум, Росія надала притулок.

Захист обвинувачених, своєю чергою, заявив, що не має підстав утримувати їх під вартою, бо, на думку адвокатів, жодного доказу у вчиненні кримінального правопорушення їхніми підзахисними у прокуратури немає.

Колегія судів ухвалила рішення залишити апеляційні скарги без задоволення, а ухвалу суду першої інстанції без змін.

Довідка УНІАН. Святошинський райсуд столиці розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

15 січня 2019 року суд почав, а 11 липня закінчив допитувати свідків сторони обвинувачення.

16 липня Святошинський райсуд Києва пом’якшив запобіжний захід екс-«беркутівця» Тамтурі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт до 16 вересня.

19 серпня Київський апеляційний суд мав розглянути апеляційну скаргу захисту на ухвалу Святошинського районного суду про продовження дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Аброськіну, Зінченку, Янішевському та Маринченку. На засідання прийшли десятки потерпілих. Захист був проти його проведення без присутності в залі суду обвинувачених (вони були в режимі відеоконференції). «Беркутівців» до зали суду так і не доставили, засідання перенесли на 21 серпня.

Потерпілі через це звернулись до голови Суду зі скаргою.