Наступне засідання призначено на 3 вересня / Фото УНІАН

У понеділок, 26 серпня, Північно-Кавказький окружний військовий суд російського Ростова-на-Дону продовжив на шість місяців арешт вісьмом фігурантам другої Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на адвоката Олексія Ладіна.

«Марлен Асанов, Сервер Зекір'яєв, Ернес Аметов, Тимур Ібрагімов, Сейран Салієв, Мемет Бєлялов, Сервер Мустафаєв і Едем Смаїл залишаться в СІЗО до 13 лютого 2020 року», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Перше попереднє засідання у даній справі проходило по відеоконференцзв'язку з суду в Ростові-на-Дону з Сімферопольським СІЗО № 1, де знаходилися обвинувачені. При цьому їхні адвокати брали участь в засіданні з Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі.

Читайте такожСпівробітники російського СІЗО влаштували погром у камері фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» - адвокат

«Суд відмовив у всіх клопотаннях захисту: про припинення кримінальної справи, про повернення справи прокурору, оскільки обвинувачення не конкретизовано; про застосування (до підзахисних) четвертої Женевської конвенції. Зате суддя за власною ініціативою продовжив всім підзахисним арешт у СІЗО на шість місяців (до 13 лютого 2020 року)", - повідомив адвокат.

Наступне засідання, на якому кримінальну справу почнуть розглядати по суті, призначено на 3 вересня. До цього часу, за словами адвоката, всіх обвинувачених етапують в СІЗО Ростова-на-Дону.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисараю - Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір'яєва і Ернеса Аметова.

ФСБ інкримінує їм участь в організації "Хізб ут-Тахрір", діяльність якої заборонена в РФ, але не заборонена в Україні.

21 травня 2018 року в Криму також були затримані координатор "Кримської солідарності" Сервер Мустафаєв і Едем Смаїлов. Звинувачення проти них приєднали до "справи Хізб ут-Тахрір".

5 квітня 2019 року "суд" продовжив термін утримання фігурантів бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір» до 9 червня.

7 червня підконтрольний Кремлю так званий "верховний суд" в Криму до 9 серпня продовжив термін арешту Бєлялова і Салієва.