REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це Матіос сказав сьогодні на брифінгу.

Головний військовий прокурор зазначив, що два замахи на вбивство головного експерта у справі MH17 вплинули на терміни своєчасного представлення доповіді української сторони і "вчасну передачу остаточного звіту причин і технічних характеристик подій, які відбувалися зі збитим літаком".

Представлення української доповіді повинно було відбутися у Гаазі 23 листопада 2015 року під час наради керівників експертних установ держав-учасників міжнародного кримінального розслідування. Олександр Рувін повинен був оголосити висновки українських експертів та передати Нідерландам матеріали експертних досліджень українських фахівців. "Проте, за 5 днів до цього, 18 листопада 2015 року, під час підготовки до вказаної міжнародної зустрічі, ввечері, після повернення з чергової наради експертів, було вчинено замах на керівника групи експертів Рувіна", - наголосив Матіос.

Відео дня

"Наразі після проведених хірургічних й інших оперативних втручань і лікування Олександр Григорович Рувін приступив до виконання своїх обов'язків. Іде потужна спільна робота з іноземними партнерами, іноземними фахівцями, і наскільки я володію ситуацією, в травні місяці акт, який готує, і хотіла ще тоді віддати Україна, буде нарешті підписаний і переданий до міжнародної слідчої групи у Голландії після проведення ще одного додаткового дослідження", - заявив Матіос.

Читайте такожСлідство встановило всіх причетних до замахів на головного експерта у справі MH17 - Матіос

Як повідомляв УНІАН, У Києві 18 листопада 2015 року вчинено напад на директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександра Рувіна, головного судового експерта з розслідування авіакатастроф МН17, ІЛ-76 та подій у Іловайську.

За інформацією прес-служби ГУ Національної поліції України у місті Києві, інцидент стався 18 листопада ввечері на Оболоні. Правоохоронці, які виїхали за викликом, зі слів очевидців, встановили: чоловік приїхав автомобілем додому. Як тільки він вийшов з автомобіля, до нього підбіг невідомий і здійснив три постріли із невстановленої зброї. Коли потерпілий впав, нападник втік із місця події.

За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 15 ч. 1 ст. 115 (замах на умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Довідка УНІАН. Група Bellingcat, яка займається пошуком даних з відкритих джерел, зокрема, соцмереж, 24 лютого 2016 року представила доповідь "MH17 - потенційні підозрювані і свідки із 53 зенітно-ракетної бригади".

У жовтні 2015 року Bellingcat дійшла висновку, що малайзійський лайнер був збитий ракетою, запущеною з установки "Бук", 53-ї зенітно-ракетної бригади.

3 січня 2016 року стало відомо, що Bellingcat передала слідству черговий звіт.

В інтерв'ю телеканалу NOS засновник групи Еліот Хіггінс повідомив, що його організація встановила 20 солдатів з 53-ї зенітно-ракетної бригади ППО Росії. На думку Bellingcat, хтось із них міг здійснити постріл з комплексу «Бук», який був вивезений з розташування бригади в Курську.

Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року в Донецькій області.

Загинуло 298 осіб, які перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Більшість загиблих (196 осіб) – громадяни Нідерландів.