Зоря. Фото: Главред

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в УНІАН за підсумками помісного собору УПЦ КП, що відбувся 27 червня у Києві.

При цьому у Київському патріархаті уточнюють, що в тому числі вважають неприйнятними ні автономію, ні самоуправління у складі УПЦ МП.

Як сказав речник Київської патріархії, секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря), помісний собор ухвалив ряд постанов, у яких ще раз наголошується, що об’єднання з УПЦ МП можливе лише у помісну, тобто автокефальну, адміністративно незалежну від інших патріархатів, українську церкву.

Відео дня

"Висловлені вже деякими коментаторами думки щодо можливого майбутнього входження Київського патріархату до складу Московського патріархату на правах автономії чи самоуправління – необґрунтовані, помилкові та безпідставні", - наголошується у рішенні синоду.

За словами Зорі, ситуація в УПЦ МП не є однозначною, і в першу чергу це пов'язано зі станом здоров'я митрополита Володимира. Тому помісний собор та архієрейський собор висловили занепокоєння ситуацією, яка складається в УПЦ Московського патріархату.

«Ми бачимо, як, користуючись ослабленням здоров’я митрополита Володимира і боротьбою між деякими архієреями за право стати його наступником, внутрішні та зовнішні сили знову прагнуть у будь-який спосіб фактично ліквідувати незалежність і самостійність УПЦ МП в управлінні, щоби міцніше прив’язати її до Московської патріархії, ширше і без всяких перешкод використовувати вашу церкву в агітації за приєднання України до Росії та не допустити подолання існуючого церковного розділення», – сказано у зверненні архієрейського собору до УПЦ МП.

В УПЦ КП закликають прибічників Московського патріархату не допустити згортання прав незалежності і самостійності в управлінні, які вона має, а також продовжити підготовку до діалогу про подолання існуючого розділення, яка була успішно розпочата у 2009 році, але припинена через тиск Московської патріархії.

Архієпископ наголосив, що поки в УПЦ МП ситуація розвивається не за негативним сценарієм, але все ж занепокоєння залишається, оскільки ситуація є складною.

Він нагадав заклики ввести пряме патріарше правління, заклики до патріарха Володимира подати у відставку, про тиск на нього тощо.

Учасники синоду висловилися за доцільність відновлення підготовки до діалогу між Київським та Московським патріархатами, яка, за словами Зорі, була зупинена не з їхньої ініціативи.

Також було схвалено лист синоду до керівництва державного, де, зокрема, висловлено думку про невчасність і шкідливість в умовах розділення українського православ’я надавати церкві в цілому статус юридичної особи, на чому наполягають представники УПЦ МП. Також у Київському патріархаті закликають не дозволяти приватизацію структурами Московського патріархату всеукраїнських святинь – Києво-Печерської та Почаївської лавр.