Держава повинна гарантувати військовим грошову компенсацію за невикористані відпустки - нардеп

У Верховній Раді пропонують запровадити грошову компенсацію військовим за невикористані відпустки.

Відповідний законопроект зареєструвала депутатська група "Партія "За майбутнє", про це повідомив один із авторів документу народний депутат Сергій Рудик.

"Сьогодні разом із колегами зареєстрував законопроект про внесення змін до Закону "Про відпустки". Він дозволить гарантувати права військовослужбовців на отримання грошової компенсації за невикористану відпустку. Коротко суть законопроекту. Будуть внесені зміни до статті 24 Закону "Про відпустки". Вони передбачають, що в разі призову на військову службу працівникам буде виплачуватися грошова компенсація за всі невикористані ними дні щорічної відпустки. Для мобілізованих працівників, хто має дитину або повнолітніх дітей з інвалідністю, також будуть оплачуватися компенсації за додаткові відпустки. Цей законопроект - не лише про грошові компенсації. Мова – про чесні правила, підтримку сімей тих, хто зараз мерзне в окопах і щохвилини ризикує життям, та про повагу до наших військовослужбовців. Тому будемо наполягати, щоби ці законодавчі зміни були прийняті невідкладно!", - наголосив Сергій Рудик.

Відео дня

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту, на сьогодні працівники, призвані на військову службу під час мобілізації, не мають права претендувати на виплату такої компенсації в момент призову, а лише після закінчення воєнного стану, повернення на попереднє місце роботи та звільнення з нього. Більше того, окремі захисники України зможуть претендувати на грошову компенсацію невикористаної відпустки лише посмертно, тобто ці кошти будуть виплачуватись вже їхнім спадкоємцям. За словами народного депутата, законопроєкт має врегулювати всі ці питання.