Візит запланований на 7-8 лютого / фото УНІАН, Максим Поліщук

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, а також глава МЗС Німеччини Анналена Бербок мають намір відвідати Україну.

Візит запланований на 7-8 лютого. Про це Жан-Ів Ле Дріан повідомив в Twitter.

"Наша мобілізація в нормандському форматі для деескалації напруги триває. Я буду в Україні 7 і 8 лютого з Анналеною Бербок", - написав глава французького відомства.

Відео дня
Скриншот Twitter

Інформацію про майбутній візит підтвердили у прес-службі МЗС, зазначивши, що про це йшлося під час телефонної розмови міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з міністром закордонних справ Франції Ле Дріаном.

Глава української дипломатії детально поінформував його французького колегу про актуальну безпекову ситуацію поблизу державного кордону, на тимчасово окупованих територіях України та в Чорноморському регіоні.

Він подякував Франції за рішення наразі не здійснювати евакуацію членів родин та співробітників французького посольства в Києві.

Кулеба та Ле Дріан наголосили на важливості зберігати пильність та твердість під час контактів із російською стороною. Вони домовилися продовжувати активну дипломатію задля просування політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту.

У цьому контексті міністри позитивно відзначили зустріч політичних радників глав держав "нормандського формату" в Парижі 26 січня та їхню домовленість провести наступну зустріч в Берліні за два тижні. Кулеба висловив вдячність Франції за лідерство в цьому процесі.

Міністри обговорили допомогу економіці України задля подолання безпекових викликів. Вони також наголосили на необхідності утримання від кроків, які можуть нагнітати відчуття тривоги в суспільстві та підривати фінансову стабільність.

Дмитро Кулеба очікує в Україні Жана-Іва Ле Дріана та федеральну міністерку закордонних справ Німеччини Анналену Бербок, які відвідають нашу державу 7-8 лютого в рамках спільного візиту, зокрема здійснять поїздку на лінію розмежування на сході України.

Також у вівторок, 1 лютого, до України з робочим візитом прибуде прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Про це в Twitter повідомив прес-секретар уряду Польщі Пьотр Мюллер.

"Польща підтримує Україну в діяльності, спрямованій на запобігання агресії з боку Росії. Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький зустрінеться з президентом і прем'єр-міністром України у вівторок у Києві. Ми зробимо все можливе, щоб зберегти мир в Європі", — заявив Мюллер.

Скриншот Twitter

Російська агресія на адресу України:

  • У середині січня 2022 року Міністр оборони Британії Бен Уоллес здійснив ряд робочих поїздок в європейські країни, щоб переконати уряди держав надати Україні зброю.
  • Першою зупинкою Уоллеса в Європі стали Нідерланди. Уряд цієї країни тепер розглядає можливість відправки бронежилетів і снайперських гвинтівок.
  • Протягом останнього тижня січня Британія відправила Україні 2 тисячі одиниць легкої протитанкової зброї та інструкторів.
  • Німеччина заявила, що побоюється нової ескалації з боку Росії.
  • Польща та Латвія публічно розкритикували позицію Берліна. Замість цього ФРН поставляє Україні так звану "несмертельну" допомогу, включаючи польові госпіталі та військові каски.
  • 29 січня 2022 року стало відомо про те, що прем'єр Британії Борис Джонсон відвідає "український регіон" і проведе кризові переговори з російським президентом Володимиром Путіним на тлі побоювань можливого російського вторгнення в Україну.