Лубінець закликав за можливості залишити окуповані території / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець пояснив, чому радив українцям на тимчасово окупованих територіях брати російські паспорти.

Кабінет міністрів ніколи не погодить свідоме і добровільне отримання українцями російських документів, зазначив він на прес-конференції. Водночас, Лубінець наголосив, що для людей на окупованих Росією територіях отримання російських паспортів дорівнює виживанню, адже без цього документа майже неможливо отримати жодних послуг та виплат.

"В мене було спілкування… з прем'єр-міністром Шмигалем… Кабмін ніколи не погодить свідоме та добровільне отримання російського паспорта. Але тут йдеться про виживання", - сказав він.

Відео дня

За його словами, без російського паспорта на окупованій території наразі неможливо отримати пенсію, соціальні виплати, отримати медичну допомогу чи влаштувати дитину до дитячого садка.

Зокрема, уповноважений розповів історію вагітної жінки, якій у медзакладі на окупованій території сказали, що без російського паспорта  вона мусить народжувати "вдома або на вулиці, але не в лікарні". 

Крім того, за даними омбудсмена, до мешканців ТОТ без паспорта РФ окупанти застосовують насилля, а деяких викрадають та вивозять у невідомому напрямку.

Лубінець закликав українців для збереження свого життя та "виживання" за можливості виїжджати з тимчасово окупованих РФ територій.

Отримання паспортів РФ: позиція України

Як відомо, раніше двоє українських посадовців - Лубінець та віцепрем'єрка-міністерка із питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук дали українцям на ТОТ протилежні рекомендації щодо отримання російських паспортів.

Зокрема, Верещук рекомендувала відмовлятися від оформлення російських паспортів, а Лубінець - отримувати паспорти, якщо немає можливості цього уникнути.

У Офісі президента тоді заявили, що люди, які отримали російське громадянство під примусом, не будуть переслідуватися за законом.

Вас також можуть зацікавити новини: