У Раді зробили важливий крок до змін правил роботи нацгвардійців / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, яким вдосконалюються правові засади застосування заходів примусу військовослужбовцями Національної гвардії України.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк. "№10311 - закріплення та деталізація заходів примусу, які можуть застосовуватися військовослужбовцями НГУ для виконання покладених на них завдань. За основу - 243 (голоси "за" - УНІАН)", - написав він, коментуючи рішення парламенту.

Йдеться про законопроект про внесення змін до закону України "Про Національну гвардію України" щодо вдосконалення правових засад застосування заходів примусу військовослужбовцями Національної гвардії України.

Відео дня

Законопроектом, зокрема, пропонується встановити, що військовослужбовці Нацгвардії під час виконання повноважень, визначених цим законом, статутами Збройних сил України та іншими нормативно-правовими актами, уповноважені використовувати та застосовувати такі заходи примусу: фізичний вплив, спеціальні засоби, зброю, озброєння та бойову техніку, озброєння повітряних суден.

Вид заходів примусу та інтенсивність його застосування визначаються з урахуванням конкретної ситуації, характеру правопорушення та індивідуальних особливостей особи, яка вчинила або вчиняє правопорушення.

Заборонено застосування заходів примусу, зокрема до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку, осіб з вираженими ознаками інвалідності та малолітніх осіб, крім випадків учинення такими особами групового та/або збройного нападу чи опору, або якщо є безпосередня загроза життю чи здоров’ю військовослужбовця та/або іншої особи, якщо відбити такий напад, опір або усунути загрозу іншими способами і засобами неможливо.

Військовослужбовці зобов’язані попередити особу про застосування заходів примусу та надати їй достатньо часу для виконання їхньої законної вимоги, крім випадку, коли зволікання може спричинити посягання на життя і здоров’я військовослужбовця та/або інших осіб або інші тяжкі наслідки.

Визначається, що фізичним впливом є застосування будь-якої фізичної сили, у тому числі спеціальних прийомів боротьби (рукопашного бою), з метою припинення протиправних діянь (дій або бездіяльності) правопорушника.

Військовослужбовці мають право використовувати та застосовувати такі спеціальні засоби, як засоби обмеження рухомості (кайданки, сітки для зв’язування тощо), а також гумові та пластикові кийки, засоби, споряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії, електрошокові пристрої контактної та контактно-дистанційної дії, засоби примусової зупинки транспортного засобу. Застосування зброї є найсуворішим заходом примусу.

Стосовно зупинки транспортного засобу, то це може відбуватися, зокрема, якщо водій не виконав законні розпорядження (вимоги) військовослужбовця та/або намагається уникнути проходження контролю на контрольно-пропускному пункті об'єкта, що охороняється Нацгвардією, порушує встановлений пропускний режим, ігнорує вимоги дорожніх та/або інших інформаційних знаків, світлофорів та/або інших світлових сигналів щодо зупинки транспортного засобу.

Важливі новини України - сьогодні це варто знати

Раніше командувач Нацгвардії Олександр Півненко розповів, що змінив у військовому формуванні після свого призначення дев'ять місяців тому. Зокрема, він зауважив, що перше, що його хвилювало, - це бойова та спецпідготовка підрозділів. Кількість навчань збільшили у чотири рази, створюються нові навчальні центри, збільшуються їх спроможності.

За словами командувача, наразі понад 10 країн допомагають у навчанні українських гвардійців - від індивідуальної до колективної і спеціальної підготовки.

Вас також можуть зацікавити новини: