Секретар Вінницької єпархії УПЦ МП протодиякон Владислав Демченко повідомив кореспонденту УНАН, що ані вінницькі священики, ані прихожани не їздили засідання Всеукраїнських зборів православної громадськості України, які відбулися в Києві в понеділок.

Там учасники прийняли резолюцію, в якій знову розкритикували ідею автокефалії УПЦ та засудили главу Української Православної Церкви митрополита Володимира за його нібито прихильність до ідей незалежності від Російської православної церкви.

Зібрались представники так званого православно-патріотичного руху - "Православный выбор", "Народный Собор Украины", "Союз Русского народа", "Родительский Комитет Украины", "Русский культурный центр". Приїхали з Києва, Львова, Луганська, Дніпропетровська та  Запоріжжя.

Відео дня

"Ці організації до Церкви взагалі відношення не мають, окрм слів у назвах, - переконаний протодиякон Владислав Демченко. – Це - люди, які борються з кодами, знаками, влаштовують хресні ходи. Я сумніваюсь в їхній компетенції. Питання дієздатності предстоятеля Церкви вирішує Священний Синод Православної Церкви, а не збори людей".

Головними діючими особами зборів були Юрій Егоров та Ігор Друзь, партнери лідера Союзу православних братств України Валентина Лукияника, якого УПЦ МП в 2011році відлучила від Церкви за радикальну суспільно-церковну діяльність та  непослух Церкві. Ігор Друзь  наполягає на "недієздатності" митрополита Володимира та його обов’язку підкоритися рішенню Синода під керуванням митрополита Агафангела, який відбувся 21 лютого 2012 року у Києві.

Вінницький священик та викладач Київської Духовної Академії  протоієрей Олег Кожушний переконаний, що такі організації "займаються нісенітницями під час посту".

"Замість молитви і покаяння вводять людей у оману. Це не їм вирішувати долю митрополита Володимира", - наголошує священик.

"Церква вже сказала все, що хотіла сказати щодо цих організацій та їх лідерів - ще в 2007 році їх діяльність була названа "політичним православ’ям" і засуджена УПЦ. Навіть питання про автокефалію вони ставлять не в богословсько-канонічному аспекті, а в суто політичному, тоді як церква в політику не втручається", - підкреслив головний редактор офіційного сайту УПЦ протоієрей Георгій Коваленко.