30 унікальних українських бійців їдуть на фронт, зброю до рук вони не братимуть (відео)

"Бути поруч" - це духовне гасло військових капеланів України. Напередодні в Софії Київській відбувся випуск перших 30 служителів церкви, які завершили спеціальні курси Збройних сил України.

Згідно із законом, капелани тепер мають бути військовослужбовцями. Чи можуть вони брати до рук зброю та що символізує їхній мотиваційний прапор, йдеться в сюжеті ТСН.

Зазначається, що ці 30 вояків вже допомагають воїнам на фронті Божим словом. Вони - в одностроях, у кожного не тільки церковний сан, але й військове звання. Після пройдених курсів вони мають тепер не лише віру, але й світські навички. Серед них - знання психології.

Серед чоловіків - дияконеса Олександра Андріяшина, в якої за плечима вже 8 років капеланської місії. Вона каже, що бути жінкою-священником - ще більша відповідальність, адже на фронті вона виконує і роль матері.

Священнослужителі перебувають у війську з 2014 року, з початку війни, вони допомагають бійцям у найважчі хвилини, розраджують чи дають поради у сімейних питаннях, проводять таїнство хрещення та відспівують полеглих.

Згідно з новим законом, капелани повинні мати загальні військові навички, знати про види зброї та про заходи безпеки. 6 тижнів вони проходили військові курси.  Та попри погони, вони не матимуть зброї. 

Мобілізація в Україні та віросповідання

В Україні триває мобілізація, під яку підпадають усі військовозобов’язані українці, незалежно від віросповідання. Та інколи релігійні переконання забороняють брати зброю до рук. Адвокат пояснив, що робити, якщо таких людей хочуть мобілізувати.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року в Збройних силах розпочала роботу Служба військового капеланства.

Вас також можуть зацікавити новини: