Що робити, якщо релігія не дозволяє брати до рук зброю, а вас хочуть мобілізувати? / фото УНІАН

В Україні триває мобілізація, під яку підпадають усі військовозобов’язані українці, незалежно від віросповідання. Та інколи релігійні переконання забороняють брати зброю до рук.

Адвокат юрфірми "Міллер" Андрій Новак пояснив "УП. Життя", що робити, якщо таких людей хочуть мобілізувати. Адже релігійні переконання не звільняють людину від обов’язку захищати державу. 

Він радить написати заяву до військкомату з проханням перевести на виконання альтернативної (невійськової) служби. Для цього потрібно ще надати довідку про приналежність до певної релігійної громади. Й це релігійне формування має бути у списку тих, членам яких заборонено використання зброї.

Відео дня

Перелік релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю: 

  • Адвентисти-реформісти;
  • Адвентисти сьомого дня; 
  • Євангельські християни; 
  • Євангельські християни-баптисти; 
  • Покутники; 
  • Свідки Єгови; 
  • Харизматичні християнські церкви (та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами); 
  • Християни віри євангельської (та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами); 
  • Товариство Свідомості Крішни.

Адвокат каже, що якщо після написання заяви та довідки підтвердиться, що мобілізованому забороняє релігія користуватися зброєю, його можуть призначити на небойову посаду - кухаря, водія, інженера.

У випадку, якщо військкомат, попри заяву та звернення, відправляє людину на бойові посади, вона може подати до суду.

"Теоретично, якщо людина, наприклад, адвентист-реформіст, написав таку заяву і додав відповідні документи, але воєнком вперто направляє його у мінометний розрахунок, він може написати скаргу, подавати в суд, посилаючись на Статтю 35. Але я не бачив таких випадків на практиці і я сумніваюся, що так роблять у військкоматах", – пояснює Андрій Новак.

Варто зазначити, що норма про альтернативну службу діяла у мирний час. Наразі точно не відомо, як це працює під час воєнного стану. 

Мобілізація в Україні

24 лютого в Україні розпочалась повномасштабна війна з Російською Федерацією. Того ж дня в країні оголосили мобілізацію.

У Міноборони розповіли, що мобілізація в Україні триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі необхідні підрозділи.

Наразі військовозобов'язані в Україні мають законну можливість відмовитися від отримання повістки. Про які випадки йдеться, дізнавайтесь за лінком.

Вас також можуть зацікавити новини: