ЗСУ повільно просуваються на фронті / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Аналітики американського центру вивчення війни (ISW) назвали три причини, чому літній контрнаступ українських сил не може бути швидким.

Так, у звіті ISW зазначається, що росіяни мали час на перегрупування та підготовку до неминучої операції ЗСУ зі звільнення територій. Через це українські воїни наразі стикаються з підготовленими оборонними російськими позиціями, серед яких масивні мінні поля та ешелоновані польові укріплення.

Крім того, Сили оборони України намагаються проводити загальновійськові операції без переваги у повітрі та з обмеженими засобами маневрування, такими як ППО. Аналітики наголошують, що це є надзвичайно складним завданням. При цьому ЗСУ мали обмежений час для підготовки до великого наступу.

Відео дня

Водночас наше командування, на відміну від російського, оптимізує свої операції таким чином, щоб зберегти власні сили за рахунок повільнішого просування.

Контрнаступ ЗСУ - що повідомлялось

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що контрнаступ ЗСУ тільки почався і продовжиться ще декілька місяців.

Пізніше міністр оборони України Олексій Резніков уточнив, що український контрнаступ відстає від графіка, але в цілому йде згідно з планом.

За словами експертів, вже звільнили близько 45% територій, які перебували під російською окупацією, якщо рахувати разом з Кримом. Без урахування півострова, українські бійці вже деокупували близько 61% територій.

За даними Міноборони, за весь час контрнаступу на півдні ЗСУ звільнили понад 192 кв. км територій. Водночас на Бахмутському напрямку за час наступу звільнено близько 35 кв. км території.

Вас також можуть зацікавити новини: