Експерт розповів, якими ракетами могли атакувати кораблі РФ у Севастополі / фото соцмережі

Військовий експерт Роман Світан оцінив, якими ракетами міг бути завданий удар по доку з кораблями РФ в окупованому Севастополі. Він не виключив, що могла бути застосована українська ракета "Нептун".

"Були це Storm Shadow або Scalp – ще питання, тому що є цілий спектр ракет, якими могли працювати. До речі, ті ж "Нептуни" – так само повітряного базування. Базова ракета "Нептуна" – це Х-35, це ракета якраз "повітря-корабель", якщо можна так сказати, оскільки це протикорабельна ракета повітряного базування. Тому "Нептун" може не тільки в режимі берегового ракетного комплексу використовуватися, а скидатися і з авіації. Подивимося", – відзначити він в ефірі програми "Утро февраля". 

Як зазначив Світан, удар саме по підводному човну, що знаходиться в доці, і великому десантному кораблю – це продовження операції зі знищення "морського моста".

"Міст", який вони можуть відбудувати для переміщення сил і засобів морем, – це якраз за допомогою великих десантних кораблів. Ми кілька штук їх вже пошкодили, ось один з них. Ще залишилися – я думаю, будемо добивати. А підводний човен – це носій "Калібрів". Їх дуже складно дістати, коли вони в підводному положенні. Оптимально підводний човен виводити з ладу, коли він у надводному положенні або в сухому доці. Ті ураження, які були завдані, я думаю, як мінімум на кілька місяців, а то і до наступної весни точно виведуть їх з ладу. Ми їх не побачимо і не почуємо", – підкреслив військовий експерт. 

Що стосується самого заводу, за словами Світана, трьома ракетами вразити такий об'єкт дуже складно. 

"Навіть якщо це були Storm Shadow по півтонни бойової частини, повністю вивести завод з ладу практично неможливо. (...) Тим більше, швидше за все, метою були саме кораблі. Тобто підводний човен і сам корабель, а не завод загалом", – резюмував Світан.

Удар по доку в Севастополі: що відомо про пошкоджені кораблі

У ніч на 13 вересня в тимчасово окупованому Севастополі пролунали вибухи. Згодом виникла масштабна пожежа, місцеві телеграм-канали писали про приліт у місті. 

Вже вранці російське Міноборони заявило про атаку по двох кораблях. В ГУР також підтвердили, що в ході операції в Севастополі були пошкоджені два кораблі – великий десантний корабель і підводний човен.

Пізніше стало відомо, що мова йде про ВДК "Мінськ" і носія "Калібрів". У розвідці зазначили, що, з великою долею ймовірності, вони не підлягають відновленню.

Моніторингова група Oryx з Нідерландів також визнала корабель "Мінськ" повністю знищеним. 

Вас також можуть зацікавити новини: