Експерт прокоментував потужну атаку на кораблі в окупованому Криму / соцмережі

Військовий експерт, військовий льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ Роман Світан прокоментував атаку на російські кораблі у тимчасово окупованому Севастополі в ніч на 13 вересня. За його словами, ця унікальна операція почалася ще місяць тому.

Як зазначив експерт в ефірі "24 каналу", дуже важко виявити та уразити підводний човен, що сплив та виконує завдання над рівнем моря чи в сухому доку. Взагалі будь-який удар по підводному човну є дуже складною операцією, для проведення якої необхідно залучати одразу кілька родів військ. 

За словами Світана, для здійснення подібної атаки застосовують літаки, гелікоптери, протичовнові засоби, підводні човни, кораблі, велика кількість глибинних бомб – усі ці засоби необхідні для виявлення місця розташування цілі. 

Відео дня

"А в цьому випадку однією ракетою було пошкоджено підводний човен, який перебував у сухому доку. Це дуже складна операція, яку було проведено ймовірніше у співпраці українськими силами та засобами різних родів військ", – пояснив він.

Експерт припускає, що сама операція розпочалася щонайменше місяць тому. Приблизно тоді на території Криму було знищено російський зенітний ракетний комплекс С-400 і станцію дальнього радіолокаційного загоризонтного виявлення, які і мали б перехопити ракети, що прямували в бік Севастополя. 

Частиною цієї операції також була робота ГУР МО, адже було очищено від російських засобів дального виявлення острів Зміїний, а також "вишки Бойка" в Чорному морі.

"Це була комплексна операція. Ймовірно на останньому її етапі використовувалися літаки, які випустили крилаті ракети рівня Storm Shadow/SCALP-EG, або "Нептун" повітряного базування, або Harpoon. І завершилась ця операція пошкодженням, а можливо й знищенням одного чи двох бортів. Великий десантний корабель та підводний човен – це серйозні цілі, одні з головних, які Силам оборони необхідно знищувати", – вважає Світан.

Атака на російські кораблі в Севастополі

В ніч на 13 вересня у тимчасово окупованому Криму пролунало кілька вибухів. У мережі повідомляли про приліт у Севастополі, після якого виникла масштабна пожежа. 

Згодом стало відомо, що пошкодження отримали два російських кораблі. Так, було завдано удару по російському великому десантному кораблю "Мінськ" та підводному човну – носію ракет "Калібр", якими Росія тероризує українські міста. Водночас в моніторинговій групі Oryx "Мінськ" визнали не просто пошкодженим, а повністю знищеним

Представник Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов зазначив, що уражені кораблі з великою імовірністю відновленню не підлягають

Вас також можуть зацікавити новини: