ЗСУ можуть піти в новий наступ навесні / facebook.com/GeneralStaff.ua

Військовий експерт Олександр Коваленко розповів, що означає заява глави ГУР Кирила Буданова про контрнаступ ЗСУ навесні від Криму до Донбасу. За його словами, подібні заяви лунали і у 2022 році напередодні великого контрнаступу українських захисників у Харківській області.

В інтерв'ю УНІАН експерт нагадав, що тривалий час фронт не рухався, а потім раптово за півтора тижні ЗСУ звільнили понад 8,5 кв. кілометрів території Харківщини.

"В тому і справа, що хтось просто спостерігав за лінією фронту, а хтось спостерігав за тим, що відбувається на цій лінії фронту. А по цій лінії майже три місяці йшло формування умов для цього контрнаступу. Аналогічна ситуація і з Правобережною Херсонщиною", - зазначив Коваленко.

Відео дня

За його словами, підготовка до контрнаступу на цьому напрямку почалося ще в травні, а звільнення територій відбулося аж після п'яти місяців очікування.

"Навіть Суровікін, який сказав, що потрібно приймати якісь "дуже складні рішення", тільки через місяць віддав наказ про втечу з правобережки. Вони не дуже хотіли звідти йти, але з кожним разом вони розуміли, що їх знаходження там неможливо, тому що формуються ВСУ умови їх звідти видавлювали", - пояснив експерт.

На думку Коваленка, зараз аналогічна ситуація спостерігається в Запорізькій області і навіть на Лівобережній Херсонщині. Водночас ситуація на Луганщині дзеркальне відображає Харківську область.

"Єдина різниця - в Харківській області там, де починався контрнаступ, в основному лісиста місцевість, що, звичайно ж, стимулювало результати нашого контрнаступу, штурмових дій, мобільних груп", - сказав він.

Експерт зазначив, що, хоча в Луганській області всі умови вже сформовані, в Запорізькій - все тільки дозріває. Йдеться про скупчення сил і засобів у трикутнику Токмак-Василівка-Мелітополь.

"Це мені нагадує ситуацію з Правобережною Херсонщиною. Коли йшло масове накопичення, коли вони були готові приймати якісь дуже незрозумілі "складні рішення". Тоді вони намагалися наситити правобережку "чмобиками", відтягуючи професійні підрозділи на лівий берег. І зараз ми бачимо це насичення на цьому трикутнику... зрозуміла справа, вони готуються до контрнаступу ЗСУ", - додав Коваленко.

Він пояснив, що зараз українські захисники регулярно нівелюють потенціал окупантів - склади з боєприпасами, з паливно-мастильними матеріалами, розміщення особового складу, командні пункти та пункти управління.

Новий контрнаступ ВСУ

Полковник запасу нашої армії Роман Світан вважає, що новий контрнаступ ЗСУ буде тоді, коли хоча б тиждень або два не буде бруду. 4 січня Буданов заявив, що бойові дії в березні будуть "найспекотнішими".

"Тоді [ми побачимо більше] звільнень територій і нанесення остаточної поразки Російської Федерації. Це відбудеться по всій Україні, від Криму до Донбасу", — підкреслив глава ГУР.

6 січня Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що у 2023 році розпочинається український наступальний етап війни у визволенні окупованих російськими військами земель.

Генерал США у відставці Бен Ходжес вважає, що Україна звільнить тимчасово окупований Росією з 2014-го року Крим до кінця серпня за умови, що західні партнери продовжать надавати їй допомогу і збережуть санкції проти країни-агресора.

Вас також можуть зацікавити новини: