Україна може вийти на кордони 1991 року вже навесні, вважає Світан / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Військовий експерт і полковник запасу ЗСУ Роман Світан вважає, що Україна може звільнити всі свої території та вийти на кордони 1991 року вже взимку чи навесні 2023 року. 

Як він зазначив в інтервʼю виданню "Главред", це може статися навіть за умови, якщо президент РФ Володимир Путін продовжить перебувати на своїй посаді. Але для цього потрібно, щоб Україна вступила до НАТО.

"Вихід на кордони 1991 року і повна деокупація України відбудуться наприкінці зими або на початку весни 2023 року. Все це може статися і при Путіні, якщо країни НАТО візьмуть нас у своє співтовариство, якщо ми укладемо договори з 30, а, скоріше, на той час уже 32 країнами, і станемо 33 країною Альянсу. Щойно Україна буде прикрита парасолькою НАТО, росіяни не будуть воювати з нами і Альянсом", – пояснив Світан.

Відео дня

За його словами, НАТО та кадирівці – це те, чого росіяни дуже бояться. 

"Кадирівцями ми навряд чи будемо прикриватися, а от НАТО - цілком можемо. Взагалі, чеченці – це хороша нація. В Ічкерії волелюбний народ, який із часом займе свою нішу на Кавказі, а, можливо, і в Москві – в залежності від того, як буде розвиватися ситуація", – зазначив він.

Світан вважає, що завершити війну з Росією перемогою Україна зможе і за президенства Путіна. При цьому він наголосив, що домогтися миру можна лише з НАТО, додавши, що "іншого варіанту немає".

"Навесні 2023 року ми точно закінчимо війну. Ми вийдемо на кордони 1991 року і вступимо в НАТО. Цей рух уже помітний. Найближчим часом ми побачимо два напрямки руху українських військ – до Азовського моря і в Луганській області в бік Щастя. Це те, що буде до Нового року. І, швидше за все, до Нового року ми вже почнемо заходити в Крим", – сказав він.

Війна в Україні: прогнози

6 грудня 2022 року секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов запевнив, що уже навесні українські війська будуть у Севастополі, Донецьку і Луганську.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай сподівається, що підрозділи Сил оборони наприкінці зими зможуть вийти на лінію розмежування 2014 року, а в 2023 році – деокупувати усю територію Луганської області.

Раніше полковник запасу ЗСУ та військовий експерт Роман Світан заявив, що українська армія має стратегічну перевагу на полі бою. До Нового року ЗСУ можуть звільнити тимчасово окуповані території Херсонської та Запорізької областей.

Вас також можуть зацікавити новини: