Експерт зазначив, що загроза оточення гарнізону в Авдіївці відсутня, хоча ситуація важка / фото 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Основною проблемою позицій ВСУ в Авдіївці є обмеженість логістики, тому обороняти це місто складніше, ніж Бахмут. Про це в ефірі Radio NV розповів воєнний експерт Олександр Коваленко.

За його словами, ключова особливість позицій, які утримують українські захисники під Авдіївкою, в тому, що до них веде тільки одна логістична артерія, а не дві, як було в Бахмуті.

"Там обмежена логістика. І росіяни намагаються, використовуючи ці можливості, і далі проводити свої наступальні, штурмові дії. Після того як вони просунулися на півдні в промзоні, південніше Авдіївки, було зрозуміло, що через деякий час у них буде можливість просуватися вже безпосередньо в самому місті, тобто починати міські бої. І на це треба дивитися досить раціонально і стримано. Росіяни не шкодують людський ресурс і постійно, цілодобово відправляють його на такі штурми. А наше завдання на сьогодні-знищувати якомога більше цього ресурсу", — розповів Коваленко.

Відео дня

Водночас, зазначив експерт, загроза оточення гарнізону в Авдіївці відсутня, хоча ситуація важка.

"Основний напрямок, через який будуть залишати Авдіївку в разі такої необхідності, наказу, - це траса 0542. Це саме та логістика, про яку я говорив, чому в Авдіївці більш вразливе становище, ніж у Бахмуті. Це основна логістична артерія, а навіть коли Бахмут був захоплений на 80%, там залишалося дві логістичні артерії", — зазначив експерт.

Він також розповів, що існує сценарій, при якому становище ВСУ в місті стане критичним.

"Це тоді, коли росіяни через Водяне з півдня на північ захоплять такі села, як Північне і Тоненьке. Якщо вони в північному секторі захоплять Степове, Бердичі, а також Семенівку. І тоді, коли траса 0542 не просто перебуватиме під вогневим контролем, а прострілюватиметься навіть стрілецькою зброєю, це ускладнить відхід з Авдіївки. Або коли повністю буде захоплена, наприклад, промзона коксохіму і через неї вже буде перерізана траса 0542".

Ситуація в Авдіївці - що відомо

Раніше глава Авдіївської міської Військової адміністрації Віталій Барабаш розповів, що ситуація біля Авдіївки загострюється, росіяни авіабомбовими ударами повністю стирають Авдіївку з лиця землі.

За даними військових аналітиків Defense Express, російська окупаційна армія впритул наблизилася до забудови околиць Авдіївки і ситуація дуже складна. Зазначається, що Збройні Сили України намагаються максимально блокувати дії російських військ, проте все ускладнює велика кількість окупантів навколо міста. 

Вас також можуть зацікавити новини: